Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas Frostberg: Thomas Frostberg: Ericssons glas är mer än halvfullt

Det är inte varje dag 690 jobb försvinner – och 500 nya skapas. Och definitivt inte i samma bolag och samma stad, skriver Sydsvenskans ekonomikrönikör Thomas Frostberg.

Bild: Håkan Röjder
Så hur ska man tolka dagens nyhet om strukturförvandlingarna inom Ericsson i Lund? Är det en neddragning inom ett område som inte bär sig eller en satsning på ett nytt område med bättre framtidsutsikter?Svaret är givetvis ”både och”, men frågan är vilken faktor som väger tyngst. Är glaset halvtomt eller halvfullt? Ericsson har plöjt ner miljarder och åter miljarder i modemverksamheten utan att någonsin få den att riktigt lyfta. Det ledde först till samgåendet som bildade ST-Ericsson, en affär som inte heller lyckades lyfta. Konkurrenterna sprang snabbare och marknaden förändrades på ett sätt som ST-Ericsson inte lyckades parera. Ericsson kom fram till att det var en bättre idé att köra på egen hand och bröt ut modemdelen och körde vidare på egen hand, bara för att se historien upprepa sig igen. Prispress från världsledande konkurrenter och nya förändringar som påverkade marknaden för modem gjorde koncernchefen Hans Vestberg till slut var tvungen att stoppa utflödet av kapital och stänga verksamheten.Här kunde han ha gjort halt och bara konstaterat att satsningarna i Lund inte burit säg och att ett kapitel i både Ericssons och telekomstaden Lunds historia var över. Men istället väljer Ericsson att satsa på att lägga en helt ny forsknings- och utvecklingsverksamhet i staden.Det är klart att en sådan satsning både kan komma igång snabbare och kosta mindre att starta när Ericsson kan använda sig av befintlig personal och existerande lokaler i Lund, men med tanke på hur många miljarder som koncernen redan plöjt ner i den skånska myllan hade Ericsson lika gärna kunnat välja en annan plats – om den hade varit bättre lämpad för uppdraget.När Hans Vestberg gästade Sydsvenskans näringslivsscen Fem i Tre förra hösten var han också mycket noga med att påpeka det gång på gång. Lund kommer aldrig överleva inom Ericsson på grund av sin stolta historia, utan enbart om de anställda i Lund kan visa världsklass.En annan vd hade kanske varit lite mer inställsam på scen inför ett par hundra lokalpatriotiska nyckelpersoner ur det skånska näringslivet, men Vestberg gjorde ingen hemlighet att om det finns andra ställen på jorden som kan göra jobbet bättre så satsar Ericsson där istället. Den rimliga tolkningen är därför att dagens besked trots allt främst är ett styrkebesked för regionens telekomkluster, även om det drabbar många enskilda personer hårt, och att Ericssons glas är minst halvfullt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen