Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bong: En helt strålande måltid – med eller utan gimmick

”En fullkomlig rätt, träffsäker i samtliga smaker”, konstaterar Bong efter att ha smakat den kebabinspirerade lammbogen på Lundakrogen Mat & Destillat.

Mat & destillat

ReviewType: Middag. Address: Kyrkogatan 7, Lund. Homepage: www.matochdestillat.se. Cuisine: Smakfullt.. Telephone: 046-12 80 00.. Atmosphere: Beläst.. OpenHours: Mån-tors 11.30-23.30, fre 11.30-01, lör 12-01, sön stängt.. Prices: Lunch: 99 kr. Förrätter 115-125 kr, huvudrätter 225-315 kr, efterrätter 69-95 kr.. PriceRating: Up. FoodRating: Up. DrinkRating: Up. ServiceRating: Right.
Sydsvenskans krogkritiker är mycket förtjust i Mat & destillat på Kyrkogatan i Lund.Bild: Emma Larsson
Många krogar har sina signaturrätter, precis som designers har återkommande mönster och snitt och Ernst Billgren gillar att måla rävar. På Mat & destillat har de annekterat pepparkvarnen. Den stora, röda Peugeot-kvarnen som står uppställd i ett antal exemplar på olika hyllor i restaurangen, ständigt redo att huggas tag i för att krydda gästernas anrättningar. ”Får det lov att vara lite peppar”, frågar servitören och vrider några varv över allting utom desserten.
Visst, det är mer av en gimmick än en nödvändighet, kockarna kunde lika gärna ha portionerat ut pepparn i köket, men det är ändå en kul gest, någonting välbekant. ”Bordet där borta fick ingen peppar”, viskar jag till min partner. ”Personalen måste vara stressad”.
Och det är sant, servitörerna är inte riktigt lika uppmärksamma som de brukar vara, de pepprar på slentrian och har inte tid med mer än att pliktskyldigt svara på våra frågor om menyn. Matsalen är full, allting händer samtidigt.
Vi klarar oss dock bra själva och plockar ut salmalax (125 kr) och råbiff (115 kr), lammbog (235 kr) och torsk bland rätterna. Vinlistan är en av de bästa i Lund, lång som en filosofiföreläsning och alltid med några exklusiva sista chansen-flaskor. Och när bartendrarna inte blandar drinkar, är de ute och tävlar i cocktails.
Salmalaxen har blivit alla matmänniskors nya älskling, en odlad lax som har kort tidsmässig transportsträcka mellan hav och inplastat paket, vilket sägs öka kvaliteten. Och den är faktiskt mycket god. Här är den så varsamt varmrökt att den fått en konsistens som inte ligger långt ifrån den sufflélätta äggmoussen som serveras till. Men för att det inte ska bli alltför fluffigt och milt stramas anrättningen åt av barsk krasse och rädisa.
Till råbiffen, mald i daggmasktjocka korvar, äter vi rödbeta i olika utföranden, varav den ena borde varit picklad, för syrans skull. Nu är det bara de små lökringarna som sticker till i munnen.
Vår torsk har bara precis stelnat i lamellerna, ett tillagningstrick som kräver precision för att inte maten ska förvandlas till fiskgelé. Här har det lyckats. ”Se här, det ligger ett ostron invävt i den svarvade gurkan”, säger jag, innan jag hejdar mig från att slicka upp den fantastiska, vitvinspetsade såsen från tallriken.
Min partner äter en kebabinspirerad lammbog med frisk tjockyoghurt, cornichoner, sötrostad paprika, hasselnötter och ett bönmos. En fullkomlig rätt, träffsäker i samtliga smaker. Jag kräver att få äta upp hälften.
Vi väljer en ost och en dessert. En saftig melonglass med melonklyftor, serverad på ett skirt blommönstrat porslin i samma färgskala som dekorationshallonen, samt en blå kornblomst (69 kr) som anländer tillsammans med en tunn skiva bröd med mer frukt och nötter än deg.
En alltigenom strålande måltid på en av stadens just nu bästa krogar.
Prisvärdhet: A
Mat: A
Dryck: A
Service: W
Adress: Kyrkogatan 7, Lund. www.matochdestillat.se
Tel: 046-12 80 00.
Öppet: Mån-tors 11.30-23.30, fre 11.30-01, lör 12-01, sön stängt.
Priser: Lunch: 99 kr. Förrätter 115-125 kr, huvudrätter 225-315 kr, efterrätter 69-95 kr.
Typ av kök: Smakfullt.
Atmosfär: Beläst.
Gå till toppen