Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Hur är stranden i Skanör?

Frågor till Tomas Strandh, som strandvandrar i Norden och snart i hela Europa.

– Jo, det blir nog tre plus på Skanör. På ”Att gå” är det tre plus, och på stranden och på ”Miljön runt omkring” är det väl en fyra av fem.
Varför får Skanör bara tre plus?
– Stranden är smal, så det lutar ganska mycket när man går och så är det mycket snäckor. Sedan är den ganska porös och man får liksom ragla sig fram.
Du menar att det i Sverige, Norge och Finland finns en finare strand än Skanör?
– I Norge gick jag på en som hette Sandfjorden. Den låg uppe i norra Norge norr om Murmansk.
Du strandvandrar i Norden, hur gör man?
– Först gäller det att hitta stränderna. Det finns inga förteckningar över stränder. Jag googlar över kusterna och försöker lista ut var det finns stränder. Sedan kör jag nercabbat i bil bort till en strand. Tar av skorna, startar en app som mäter exakt hur långt jag går och sedan börjar jag gå i ganska rask takt, filmar, fotar och tar sandprover.
Varför tar du sandprover?
– Det började som en liten grej för att samla skalper och souvenirer från olika stränder. Men ett större syfte är att jag vill ta något slags miljöprov på sanden för att se hur stranden mår. Jag har inte riktigt hittat en bra metod för det än.
Hur kom du på idén?
– Jag var i Asien och gick på en strand. Så bara kom jag på att jag ville gå på alla sandstränder i Europa, köra längs kusten nercabbat och hitta dem. Jag började förra året och när jag har gått klart i Skåne blir jag klar med Norge, Finland och Sverige. Nästa år blir det Danmark. Sedan blir det resten av Europa. Det kommer säkert att ta 15 till 20 år innan jag blir klar.
Läs mer om Strandh: www.beachwalker.eu.
Gå till toppen