Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Originell film om kluven identitet

Storbritannien/USA, 2013. Regi: Richard Ayoade. Med: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.33.

Simon James är en färglös, försiktig och snäll kontorsanställd ung man i en anonym stad. Handlingen tilldrar sig på kontoret, i hans enkla lägenhet och på ett närbeläget fik. ”The Double” tillhör en av få filmer, där scenografi, kostym och ljudbild är lika betydelsefulla som själva handlingen. Stilistiskt går tankarna både till Aki Kaurismäki och Roy Andersson men med ytterligare en skruvning av den bleka helheten. Här finns en klaustrofobisk känsla, som om Simon James vore instängd, fysiskt såväl som psykiskt.
Och kanske sker allting egentligen inne i hans huvud? Det mesta tyder på det då en dubbelgångare med namnet James Simon dyker upp på kontoret. Han fixar allt det som Simon inte vågar utan endast drömmer om. Särskilt i kontakt med kvinnor, i synnerhet kollegan och grannen Hannah (Mia Wasikowska).
”The Double”, efter en kortroman av Dostojevskij, är inte den första filmen på temat om dubbelgångare och personlighetsklyvning. Kieslowskis ”Veronikas dubbelliv” och Orson Welles ”Processen” är bara två. Riktigt långt tillbaka finns tyska stumfilmsklassikern ”Studenten från Prag”.
Det som främst skiljer Richard Ayoades film från de nämnda är humorn. Ayoade komponerar lysande, svarta komiska scener och Jesse Eisenberg är perfekt i huvudrollen. Särskilt då man ser honom som både Simon och James i samma bild. De är identiska men ändå fullständigt olika beträffande blickar och kroppsspråk.
Knappast någon film på repertoaren kan utmana ”The Double” vad gäller originalitet. Få är dessutom lika helgjutna och genomarbetade på alla plan.
Gå till toppen