Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Simhallsjätten – så ska den se ut

Malmös nya simarena blir landets största. Och den kan få en Sverigeunik ”simränna” för elitidrottare.

Minst 510 miljoner kronor kommer den nya simarenan, som ska ligga på Stadionområdet, att gå loss på enligt Fritidsförvaltningens utredning. Men kostar det så smakar det: med en föreslagen kapacitet på cirka 2 000 sittande åskådare får den Sveriges största publikkapacitet.
Dessutom rymmer förslaget en så kallad simränna, som idag saknas i landet. Simrännan kan liknas vid ett löpband med tester för elitlöpare. Denna tros kunna locka till sig både nationella och internationella elitsimmare, föreningar och förbund.
– Men simrännan är ett tillägg. Den finns inte med i kostnadsberäkningen för själva arenan, betonar fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr.
30 miljoner kronor extra beräknas simrännan kosta.
Anläggningen – som riktar sig till tränings-, motions- och tävlingssimning samt vattensporter och simträning – beräknas ta emot 300 000 besökare per år. Den ska innehålla en bassäng på 50 meter, som kan delas på hälften, samt undervisningsbassänger och hoppbassäng. Idrottsforskning och rehabilitering ska också kunna utövas i anläggningen.
Däremot har man släppt den tidigare ambitionen att bygga en internationell simtävlingsarena för EM- och VM-tävlingar. Malmö nöjer sig med att kunna arrangera SM-tävlingar i simning med en publikkapacitet på 2000 sittplatser vid 50-metersbassängen, vilket blir störst i Sverige.
Fredagens klubbslag i fritidsnämnden är bara ett i en rad beslut under hösten innan simtävlingsarenan blir verklighet. Parallellt med fritidsnämndens uppdrag jobbar stadsbyggnadskontoret med att ta fram tre olika alternativ för placeringen på stadionområdet beroende på om man behåller Malmö Stadion eller river den helt eller delvis. Båda nämndernas förslag går vidare till kommunstyrelsen och så småningom till ett beslut i kommunfullmäktige.
Målet är att arenan ska stå klar 2018.
Gå till toppen