Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Padda problem för nytt område

Den grönfläckiga paddan har spritt sig längs Malmös kuster. Det tvingar kommunen att omvandla delar av ett nytt industriområde till naturområde.

Den grönfläckiga paddan.Bild: Torbjörn Carlson
– Paddan trivs speciellt bra i Malmö, konstaterar Carina Svensson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
– Det ska vi ju vara glada för.
I den nya detaljplan som tas fram för verksamheter på nya utfyllda områden Norra hamnen måste 15 procent (153 000 kvadratmeter) av hela området skyddas som naturområde. Naturvårdare hade önskat minst ett dubbelt så stort område, men stadsplanerarna anser att det område som avsätts får räcka.
Mer plats tänker de inte offra för paddan.
– Det finns helt klart en konflikt här. När man investerar en miljard kronor i ett industriområde vill man så klart kunna använda det också, säger stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson.
Nu hoppas beslutsfattarna att paddan ska hålla sig inom sitt område. Det har inte gjorts större än att det precis räcker till att föda det antal som finns i dag. Någon ökning av antalet av paddor i Norra hamnen bedöms som uteslutet av paddexperterna. Maten räcker för de 760 vuxna paddorna som idag finns inom området, men inte för någon större expansion till andra delar av industriområdet.
Paddkolonin i Norra hamnen är den näststörsta i Sverige, endast Utklippan är större med 1 500 djur.
Ett större område för vindkraftverk på upp till 150 meter har också lyfts bort ur planen. Tills vidare.
– Vi vill inte försena industriområdet, säger Christer Larsson.
Gå till toppen