Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vestberg ville inte sälja Lund

Verksamheten i Lund var för bra för att säljas, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Ericssonchefen Hans Vestberg är i New York för att tala om betydelsen av telekomlösningar och internet för att lösa globala utmaningar som fattigdom, hunger och hälsoproblem.Bild: Jenny Leyman
Beslutet tidigare i veckan att stänga modemverksamheten med 690 anställda i Lund kom som en blixt från klar himmel för de flesta.
När Ericsson tog över modemdelen av ST-Ericsson förra hösten skulle verksamheten få 18–24 månader på sig att lyckas.
– Men redan i augusti förra året såg vi att modemmarknaden reducerades och prispressen ökade. För att möta det skulle vi behöva öka investeringarna. Då var det bättre att allokera resurserna till radiosidan, där sannolikheten är mycket högre att lyckas, säger Hans Vestberg till Sydsvenskan.
Vi träffar honom i New York, där han är för att de närmaste dagarna lobba för hur viktigt telekom och internet är när FN utformar de nya målsättningar för en bättre värld som ska avlösa millenniemålen nästa år.
Ericssons roll som världsetta på marknaden för mobilnät ger dem också en ledande position här. Kärnan är kunnandet inom radioteknik, det område där Ericsson nu startar en utvecklingsenhet i Lund med 500 anställda som ersätter modemverksamheten.
– Vi har till exempel inom modemsidan väldigt många som jobbar med strömsnåla lösningar i mobiltelefoner. Det är relevant även för basstationer och chefen för radiosidan har redan funderat på exakt vilka projekt han kan genomföra med 500 personer till.
Det innebär också att verksamheten i Lund, som varit något av en satellit så länge den fokuserade på utveckling av mobiltelefoner och modem, nu flyttar in i direkt i Ericssons kärnverksamhet radionätverk.
– Det är det här vi bygger hela vårt världsledarskap på och som är kärnan i Ericsson sedan mitten av 90-talet. Kompetenshubben för radioteknologi finns i Sverige med över 10 000 anställda.
Att helt sluta bygga modem var inget enkelt beslut, enligt Vestberg. Han bekräftar samtidigt att Ericsson övervägt att sälja verksamheten istället.
– Vi tittade på alla möjligheter, även en försäljning. Men vi ville ha kvar kompetensen i Lund. En övervägande del av de 500 resurserna inom radioteknologi kommer att komma från dagens Lundakontor.
Dörren är dock inte helt stängd för en köpare. Bland annat finns immateriella rättigheter som patent, som till exempel storkunden Samsung skulle kunna vara intresserat av.
– Jag svarar alltid om någon ringer, men jag har en klar uppfattning om vad vi vill ha själva, säger Hans Vestberg.
Gå till toppen