Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

10 goda skäl att åka till bokmässan

Skrämmer entrépriserna? De massiva folkmassorna? De överreklamerade räkmackorna?
Begripligt, allt det. Här är ändå tio argument för varför du ska gå på Bokmässan i Göteborg i veckan som kommer.

1. Krockarna

Du ser Björn Ranelid och Unni Drougge småprata med din gamla skolbibliotekarie, samtidigt som Lotta Lotass högst eventuellt visar sig i offentligheten några minuter. Sådant händer inte vid andra tillfällen.

2. Priserna

Bild: Berne Lundkvist
Om du är en person som ibland tycker om att köpa, äga och ge bort böcker så är Bokmässan omistlig. Allt är inte billigt – men mycket är det. Och begagnatutbudet brukar vara massivt. Är du riktigt kall så väntar du till söndag eftermiddag, då händer det att antikvariaten sänker priset på ditt åtrådda objekt från lågt till kulturskymningslågt.

3. Gratisgrejerna

Konsten att förse sig med bjudgodis i ett fattigt nischförlags monter är svår. Du måste vara skamlös. Lagom trevligt intresserad. För snabba steg blir ett etikettsbrott, men i rätt tempo kan du möta sockersug för en hel månad.

4. Spontanföreläsningarna

Leta upp de litterära sällskapens hörn. Där står bildade herrar och damer som kokar inombords vid tanken på att den författare vars sällskap de tillhör, ibland till och med har grundat, inte fick Nobelpriset. Ta dig tid, ställ tre bra frågor, och du kan med lite tur få höra en berättelse om varför en annan människa har blivit in i hjärtat rörd av litteratur.

5. Stjärnorna

Desmond Tutu kommer. Sedan är det kanske lite tunt med superstars just i år, men kändistätt är det så det räcker ändå. Tom Rachman! Annika Lantz! Siri Hustvedt! Christer Fuglesang! Bodil Jönsson! Hanne-Vibeke Holst! Per Gessle och Nisse Hellberg på popquiz! (Fredag klockan 17.)

6. Seminarierna

Överväg att betala för ett riktigt seminariekort. Inte bara för det högkvalitativa innehåll som väldigt ofta bjuds på övervåningen, utan också för att det brukar vara lite mindre panikartat trångt där. Tänk så här: Bättre att åka på mässan ett år med seminariekort, och så helt stå över nästa år, än att åka två år utan. Lördag klockan 12 talar Inger Edelfeldt och Torgny Lindgren om ”Jaget i konsten”. Två fantastiska författare som dessutom råkar vara fina scenpersonligheter.

7. Göteborg!

Hur kan man inte gilla Göteborg? Stämningen är inte ett dugg mer eller mindre gemytlig än på andra platser, det är en geografisk myt, eller som vi säger i Götet: en gemyt. Men ordvitsarna är fler, och rent statistiskt ÄR det vanligare att män heter Glenn i 031.

8. Trängseln på Park på kvällen

Bild: Bertil Edstrand
Måste beskådas utifrån, innan du går vidare, lite som på ett zoo. Det är obegripligt varför alla i litteratur- och kultursvängen envisas med att gå dit och trängas, men i baren på Park Aveny hotell är det hålligång i baren varje kväll. Det får plats cirka 200 personer. Det brukar komma 700. Välkommen. På fredagen stänger mässan klockan 19, då kan du gå direkt om du faktiskt vill knö daj in. Lördagsstängning sker klockan 18 och söndag klockan 17 – då får du göra något annat emellan.

9. Nobelpriset

Svenska Akademien brukar ha en generös monter. Bokaktuelle Per Wästberg är säkert där i år, och Peter Englund förstås, och chefstjänstemannen Odd Zschiedrich. Sture Allén och Bo Ralph är göteborgare, dem kan man säkert räkna med att få prata med om man vill. De kommer inte att säga något om årets Nobelpristagare, som sannolikt blir känd 9 oktober, men genom att spana och gissa och luska så kan du i alla fall på ett intelligent sätt gissa helt fel.

10. Handen på hjärtat: har du något viktigare för dig?

Bild: Fredrik Sandberg
Eller med Håkan Hellströms ord: Kom igen, Lena, vad skulle vi annars göra?
Gå till toppen