Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

”Det måste vara något skojigt inslag i det hela”

Kolla in hemmet som är fullt av färg. 

Pär Ottosson och Lovisa Wågert vill helst inte beskriva sitt hem som lekfullt, men det är svårt att låta bli att använda det ordet. I deras fyra och en halva i Malmö är väggarna prydda med mönstrade och färgsprakande tapeter, köket pastellrosa, ovanför den öppna spisen hänger en ordgirlang med texten ”Ta dig i brasan” och de fantasifulla barnrummen inbjuder till lek. Men det är inget Villa Villekulla vi har kommit till, samtidigt känns hemmet stilrent med sitt genomgående vita brädgolv, matgrupp från Fritz Hansen och öppna, rena ytor. Kanske är den välavvägda balansen ett resultat av Pär Ottossons och Lovisa Wågerts olika stilar.
– Vi kompletterar varandra bra. Du vill ha det lite mer stilrent och jag är skröffsmästare. När vi går på loppis hittar Pär stora grejer och jag hittar någon liten plastgubbe eller porslinsskål, säger Lovisa Wågert.
Mycket av inredningen är just loppisfynd, men det går inte att spåra någon tydlig era, utan här syns en mix av olika årtionden. Ett fynd är något som är snyggt, oavsett när det är tillverkat och hittar de något som inte får plats i lägenheten just nu, så får det vänta i förrådet tills det finns rum för det. Hur det ser ut i familjens lägenhet är nämligen inte något konstant, utan en pågående process. Rätt som det är har de möblerat om och då kanske just den där soffan som står och väntar på vinden är precis vad som behövs för att göra inredningen komplett.
– Jag blir ju till exempel inte förvånad om du har varit hemma en dag och då har möblerat om eller spikat upp något, säger Lovisa Wågert till Pär Ottosson.
Det allra viktigaste med inredningen tycker paret är att hemmet inte känns stelt och pretentiöst.
– Det måste vara något skojigt inslag i det hela. Det får vara lite knasigt, säger Lovisa Wågert.
– Alla får vara med och man ska kunna bygga en koja under köksbordet. Vi har inget dyrbart som absolut inte får gå sönder, utan allt får användas till allt, fyller Pär Ottosson i.
Innan de flyttade hit bodde de i en mindre lägenhet på 50 kvadrat på andra sidan vägen och drömde om större ytor och ett projekt att sätta tänderna i. När den här lägenheten blev ledig, en mer än dubbelt så stor bostad med mycket potential, la de ett bud innan de ens varit på visning. Flytten blev också en nystart stilmässigt.
– Tidigare hade vi den klassiska loppisstilen med medaljongtapeter och mycket guld och trä, berättar Lovisa Wågert.
I den nya lägenheten målade de först allt vitt, sen har de adderat färg allt eftersom.
– Varje gång vi la till en färg kände vi: ”Gud, mer av detta”. Sen har vi successivt blivit modigare. När vi tittar på bilder från hur vi hade det tidigare känner jag: ”shit vilket sjukhus”. Nej, mer färg åt folket, säger Pär Ottosson.
Allra tydligast blir förkärleken för färg i köket, med sin pastellrosa färg känns det som lägenhetens smycke. Att det blev just rosa är faktiskt mest en slump. Pär Ottosson hittade en rosa Smeg-kyl på Blocket och det blev startskottet. När de sen även hittade ett kök på Blocket så bestämde de sig för att lacka det i samma färg som kylen. Som en spännande kontrast till det rosa i köket har de gjort bänkskivorna i betong, som de själva har gjutit.
– Vi var rädda för att det skulle bli för puttinuttigt med det rosa, säger Lovisa Wågert.
Att inte våga använda starka färger, för att man är rädd för att de tar över eller att man tröttnar på dem, tror de inte på.
– Vi kör på. Vi testar innan vi tänkt klart. Jag tror inte man ångrar sig, och gör man det, får man bara göra om, säger Pär Ottosson.
Vilka: Pär Ottosson, Lovisa Wågert och barnen Ebbe Wågert, 5 år, och Iris Wågert, 2 år.
Gör: Pär jobbar som snickare och Lovisa är butikschef på H&M.
Blogg: blogg.loppi.se/pappapastell.
Instagram: @pearottosson.
Önskepryl: ”Jag vill ha en riktigt bra espressomaskin”, säger Pär Ottosson.
Vad kommer inte in i ert hus: ”En sådan där stor tv-möbel som samtidigt är ett vitrinskåp”, säger Lovisa Wågert.
Vilken färg är ni: ”Gul. Det känns som det var en ful färg, men som de senaste åren har blivit riktigt härlig. Men varför det skulle vara just vi kan jag inte säga” säger Lovisa Wågert.

Om: Lägenheten var tidigare två mindre lägenheter, men slogs ihop till en stor fyra och en halva, någon gång på 1980- eller 1990-talet.

Storlek: 103 kvm.

Byggår: 1937.

Gå till toppen