Familj

Hon riktar sökaren så högt det går

Gabriella Soutine har många drivkrafter, varav en är att bli en så bra fotograf som möjligt. Ett steg på vägen är silvermedaljen hon fick för sina bilder när Svenska fotogruppen nyligen ordnade SM i porträttfotografering.

Gabriella Soutine nöjer sig inte gärna med att vara medelmåttig i något av det hon gör utan siktar högt. Så också när det gäller jobbet som porträttfotograf.Bild: Lars Brundin
Sedan ett år jobbar Gabriella Soutine som fotograf i sitt eget företag.
– Jag insåg tidigt att för att nå framgång måste jag nischa in mig. Jag fotograferar nyfödda bebisar, inte äldre än tolv dagar, och familjer med sina barn utomhus.
Inspiration har hon fått från USA och Australien.
– Jag använder en amerikansk metod där man interagerar med barnen så att de inte märker kameran. Mitt mål är att skapa personliga och tidlösa bilder.
Som många andra började Gabriella Soutine fotografera när hon fick barn. Hon upptäckte snart att bara för att man har en kamera tar man inte automatiskt bra bilder.
– Jag började läsa på för att lära mig mer och intresset växte ju mer jag lärde mig. Jag kände väldigt starkt att jag skulle bli fotograf. Jag visste att det kunde bli verklighet.
Som barn levde Gabriella Soutine sina första sju år i Stockholm. Sedan bar det ut i vida världen: Costa Rica, Pakistan och USA. Hennes mamma hade gift om sig med en amerikansk diplomat. Efter fem år var de tillbaka i Stockholm och Gabriella Soutine planerade för sin framtida karriär.
– Jag skulle bli musikalartist. Jag var fullständigt övertygad om att jag skulle stå på scen.
Hon dansade på fritiden och gick en musikallinje på gymnasiet. Under några år i tonåren uppträdde hon med olika musikshower på hotell i turistorter i Spanien och Grekland. Hon kom så småningom in på en dansutbildning i New York.
– Jag bodde där i nio månader och upptäckte att jag inte var så bra som det krävdes för att bli framgångsrik. Jag åkte hem till Sverige och var tillbaka på ruta ett.
För att kunna försörja sig medan hon funderade på framtiden skaffade hon jobb på ett bageri. Under den tiden kom hon fram till att biljard skulle bli hennes kall i livet och ett sätt att nå framgång.
– Jag har alltid haft en stor passion för alla bollsporter och jag tänkte att om jag bara tränar tillräckligt kommer jag att bli bäst i världen på biljard.
Gabriella Soutine gör det mesta som hon bestämmer sig för grundligt. Och just när det gällde målet att bli världsmästare i biljard fick hennes anmälan till en sommarkurs flera långtgående konsekvenser. En av dem var mötet med biljardinstruktören och flerfaldige världsmästaren Henrik Larsson.
De blev ett par ganska snart. Redan efter ett par veckor flyttade Gabriella Soutine in hos Henrik Larsson.
– Det gick fort, men allt kändes väldigt självklart. Han är den starkaste och godaste människa jag har träffat.
Nu, sex år senare, har de två barn, och har lämnat lägenheten i Stockholm för villa med trädgård i Malmö. Och inte vilket hus som helst. Det är familjens eget palats – i dubbel bemärkelse. Ett steg över tröskeln och man finner sig plötsligt förflyttad till 1700-talet. Det så kallade Palatshuset fick en hel del uppmärksamhet i medierna när det var till salu för två år sedan.
– Vi föll direkt. De förra ägarna var vansinnigt förtjusta i barocken och den gustavianska tiden och tillverkade hela inredningen själva.
Flytten till Skåne handlade om att komma närmare familjen.
– Min pappa och äldre bror bor i Kristianstad. Henrik är uppvuxen i Växjö och har hela släkten i Skåne. Min mamma bor kvar i Stockholm, men hon har skaffat en kolonistuga precis där vi bor för att kunna vara nära familjen.
Att Gabriella Soutine inte längre har tid att spela biljard i någon större utsträckning är hon lite ledsen över.
– Innan vi fick barn spelade vi minst fyra timmar om dagen. Det svider lite grann. Men jag behöver bara spela en minut så blir jag besatt igen.
Kanske för att hon än så länge bara har hunnit med att bli nia i Sverige.

Gabriella Soutine

Född: 1985 i Stockholm.
Uppvuxen: I Stockholm, USA, Costa Rica och Pakistan.
Familj: Sambon Henrik Larsson, professionell biljardspelare, konsult och föreläsare, dottern Bianca, 3 år, och sonen Amadeus, 2 år.
Bor: I Husie.
Gör: Fotograf med det egna företaget Soutine Photography. Utbildad webbredaktör.
Fritid: Gärna, men än finns inte tid.
Aktuell: Belönad med en silvermedalj och ett hedersomnämnande när Svenska fotogruppen ordnade SM i porträttfotografering.
Gå till toppen