Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varför växer SD i världens öppnaste land?

Sydsvenskan åkte till Svedala, där
Jimmie Åkesson fick var fjärde röst.

Jävelskap, säger Hans Sjöstedt. Han nickar åt sina egna ord. Många röstade på SD på ren jävelskap.
Kompisen Nisse Wirenstedt sitter bredvid på bänken. Han lägger armarna i kors över bröstet. Lite motvilligt håller han med.
– Jovisst är det ett missnöjesparti. Om de andra partierna hade pratat mer om invandringen så hade SD aldrig fått så många röster.
Han rättar till kepsen på huvudet.
– Man måste ju stoppa det. Invandringen. Vi har inte råd. Skolorna fungerar inte. Sjukvården är åt helvete. Och ambulanserna kommer inte i tid.
Nisse Wirenstedt är 63 år. I hela sitt liv har han jobbat, säger han. Lantarbetare och lastbilschaufför den mesta av tiden. Nu är han arbetslös. I valet i söndags röstade han på Sverigedemokraterna.
– Jag kommer aldrig mer att få ett jobb. Hur skulle det gå till? Utländska chaufförer kör för mindre än hälften av en svensk lön.
Hans Sjöstedt har hunnit gå i pension. I flera decennier arbetade han vid Åbjörn Anderssons mekaniska verkstad, som bytte namn till Svedala Arbrå och nu ingår i Sandvik AB. Till skillnad från sin vän har han blivit sossarna trogen.
– Jag har röstat på Socialdemokraterna i hela livet. Mina föräldrar röstade på dem. Och det kommer jag att göra tills jag ligger där med benen i vädret.
Medan Nisse Wirenstedt pratar på om ”svenskar som inte får någon socialhjälp, och invandrare som får allt de pekar på” ser Hans Sjöstedt tveksam ut. Det där stämmer väl ändå inte. Och nu rasar det ju trots allt krig i Syrien och Irak. Ett blodbad. Människor mördas och tvingas på flykt.
– Det är inte lätt att komma därifrån, säger Hans. Jag tycker vi ska ta emot dem så länge vi kan.
– Men vi kan ju inte ta emot hur många som helst! invänder Nisse.
– Nä, men så många det går, säger Hans.
Efter en stund kommer Hans Persson glidande på sin cykel och stannar till vid bänken. Han är gammal kollega till namnen Sjöstedt från tiden vid Svedala Arbrå, där han arbetade i fyrtiofem år. När han hör vad vi pratar om kastar han sig in i samtalet med liv och lust.
– Sverigedemokraterna är det enda partiet för en svensk! De tänker på välfärden. Det gör inte de andra.
För Hans Persson handlar det om pensionen. Upprörd berättar han att hans egen pension har sjunkit de senaste åren (på grund av bromsen i pensionssystemet) samtidigt som regeringen Reinfeldt bestämt att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare.
– Och så kommer Löfven och lovar oss femtio spänn i mindre skatt i månaden. Vad fan är det? Har man jobbat i hela sitt liv ska man inte behöva ligga på knä och tigga.
Skaran runt bänken på gågatan utanför Djurmagazinet växer när Siw Andersson promenerar förbi med hunden Ludde i koppel. Hon bär ett par lila glasögon på näsan. Genast instämmer hon i missnöjet med hur regeringen behandlat pensionärerna. Trots det gav hon Fredrik Reinfeldt sin röst i söndags.
– Många här i Svedala har varit på mig att jag borde rösta på SD. Men då hade min mor och far vänt sig i graven. De var sossar ända in i döden.
När även Mya Wirenstedt ansluter till sällskapet sjunker medelåldern radikalt. Hon hoppar av sin vita cykel. Mya tänkte fråga sin svärfar Nisse om han skulle vilja hämta hennes dotter efter skolan i eftermiddag.
– Hon är åtta år. I förra veckan hade de pratat om valet i skolan. När hon kom hem sa hon: ”Mamma jag vill också rösta på Sverigedemokraterna”.
Precis som sin svärfar röstade Mya på Jimmie Åkesson förra helgen. Själv är hon undersköterska, men arbetslös sen en tid.
– Det är något som är fel. Sjukhusen har inte råd att ta in folk fast alla vet att det behövs jättemycket folk i vården.
Trots att de fem runt bänken på gågatan har röstat lite olika i valet tycks de vara överens om en hel del.
Det ligger nog något i att man borde hjälpa flyktingarna på plats, medger Hans Sjöstedt, fast han är sosse. ”I närområdet”, som Jimmie Åkesson brukar säga.
Klart man ska hjälpa folk, tycker Mya Wirenstedt. ”Öppna sina hjärtan”, som Fredrik Reinfeldt vill.
– Men det måste ju finnas andra länder än Sverige som kan ta in folk.
Trots att de röstat på SD har vare sig Hans Persson, Nisse Wirenstedt eller hans svärdotter Mya något ont att säga om de invandrare de faktiskt har arbetat tillsammans med på olika håll.
– När jag jobbade på Hyby gods var där en massa polacker och det gick ju bra, säger Nisse.
– Jag har inget emot utlänningar. Muslimer som firar ramadan. Följer de bara svenska regler är det inga problem, säger Mya.
En sak upprör dem alla, oavsett vilket parti de gett sin röst: Politiker och journalister som pekar finger åt Jimmie Åkesson. Kallar både honom och hans väljare för dumma och obildade rasister.
Och det är absolut fel att som politikerna gör nu att positionera och manipulera för att stänga SD ute från inflytande. Det som Stefan Löfven gör i Stockholm och det som kommunpolitiker håller på med runt om i landet.
– Man kan ju inte säga att det är rasism att säga som det är, att det kommer för många, anser Nisse Wirenstedt.
– Det stör mig att bli kallad rasist bara för att man vill minska invandringen, säger hans svärdotter.
– De kan ju inte bara skuffa undan Åkesson nu när SD har fått så många röster, menar Hans Sjöstedt, så sosse han är. Jag tycker de borde sätta sig ner och komma sig samman på något sätt.
Vad tänker de om SD:s bruna rötter? I dag finns inget i partiprogrammet som kan kallas rasistiskt. Men när partiet bildades 1988 så var det av män ur den nynazistiska rörelsen och det rasistiska kamporganet BSS (Bevara Sverige Svenskt). På 1990-talet marscherade sverigedemokrater i uniform och heilade på sina möten.
– Det är därför jag aldrig kan rösta på dem, säger Hans Sjöstedt.
– Jag har ärligt talat inte tänkt på det där, medger Nisse Wirenstedt.
Och näthatarna? Alla de företrädare för SD på hög och låg nivå som avslöjats med att sprida rasism, sexism och homofobi på diverse hatsajter? Säger inte det något om vad partiet egentligen står för?
– Jo, det är fel. Det tillhör inte partiet att gå i armbindel med hakkors. De ska uteslutas direkt. Men det ska inte överdrivas. Det finns dåligt folk i alla partier, tror Nisse Wirenstedt.
Hans Sjöstedt funderar på knipan som Stefan Löfven och Socialdemokraterna har hamnat i nu när SD blivit så starka vågmästare. Det blir svårt att få ihop en regering.
– Det är synd om Löfven som fått en sån röra på halsen.
Blir det nyval kommer SD att bli ännu större, spår alla.
Jimmie Åkesson som statsminister?
– Nej, för Guds skull! utbrister Nisse Wirenstedt – han som i söndags röstade på SD.
Han slår ifrån sig och ruskar på huvudet. SD röstar man på för att de ska ”röra om i grytan”, säger han bestämt. Inte tusan för att Jimmie Åkesson ska bli statsminister.
– Det hade han aldrig klarat!
SOM-institutet i Göteborg har i ett kvarts sekel gjort en opinionsmätning där ett urval av svenska folket fått ta ställning till följande förslag: Sverige ska ta emot färre flyktingar.
För tjugo år sen tyckte 65 procent att det var en bra idé. Idag har andelen sjunkit till 44 procent.
Trenden är entydig i hela landet, även i Skåne: Allt fler tycker att Sverige ska ha en generös asylpolitik.
Samtidigt mer än fördubblar Sverigedemokraterna sitt väljarstöd i årets val – från 5,7 till 12,9 procent.
I Skåne går SD ännu bättre. 18 procent i riksdagsvalet. I kommuner som Sjöbo, Kristianstad och Svedala röstade var fjärde väljare på Jimmie Åkesson, som leder ett parti vars helt centrala krav är att skära ner invandringen radikalt.
Hur går det ihop?
– Att det handlar om invandringen är helt klart. Alla som röstar på SD har som huvudskäl att de är negativa till invandring, flyktingar och mångkulturalism, säger statsvetaren Anders Sannerstedt i Lund, som forskat kring integration och främlingsfientlighet, särskilt i Skåne.
– När statsministern säger: ”Öppna era hjärtan”, då svarar SD:s väljare: ”Inte sjutton öppnar jag mitt!”
Men enligt Sannerstedt finns det även andra förklaringar.
– Alla andra partier står för rakt motsatt linje till SD. Och på sin sida har de hela etablissemanget, varenda tidning, varenda kulturarbetare i hela Sverige. På andra sidan står bara SD. De väljare som tycker att invandringen ska begränsas har bara SD. Och det finns något i den svenska kulturen som gör att vi gillar underdogs. SD har sitt martyrskap. Jag kan tänka mig att de stärks nu när de andra partierna positionerar för att hålla dem ute.
Anders Sannerstedt tycker att de stora partierna gjort ett misstag som bara pratat om migration, men väldigt lite om integration. Om hur nyanlända ska få jobb och bostad och om vem som ska betala. Och Jimmie Åkesson har varit ”strategiskt fiffig” i upplägget av sin valrörelse.
–  Han driver ett par poänger: Dels att integrationen inte fungerar, dels att det är dyrt och ineffektivt ekonomiskt. Åkesson har varit listig när han sagt att det är mer humanitärt att hjälpa flyktingar ”i närområdet”. Det är en enkel lösning. Men han har underbyggt den genom att berätta att han rest i Jordanien och pratat med UNHCR. Han talar om förnuft och humanism. Och det finns inte en gnutta av rasism i de uttalandena. Som retoriskt grepp har det varit effektivt.
Vilka är SD:s väljare?
– Den typiske SD-väljaren är arbetarklass. Två tredjedelar är män. Ingen vidare utbildning, max studentexamen. Det är långt ifrån bara unga arga män. Inte ”white trash”. Som regel är SD-väljaren gift eller sambo med ordnad ekonomi, förklarar Sannerstedt.
Av SVT:s vallokalundersökning framgår att en tredjedel av SD:s nya väljare är före detta moderater. Många är pensionärer. Gamla, som likt Hans Persson i Svedala, är förbannade för att pensionen minskat, som lyssnat på Jimmie Åkessons löfte att på ett bräde avskaffa ”pensionärsskatten” – och inte bryr sig om att det ska bekostas genom att stänga gränser för flyktingar från krig i Syrien, Irak och Afrika.
Hur utbredd är rasismen bland dem som röstar på SD?
– De uppfattar sig absolut inte som rasister själva, säger Anders Sannerstedt. Rasist är man om man tänker i termer av blod och gener. De flesta som röstar SD säger: Jag har inget emot folk från andra länder. Men det blir problem när det kommer så många hit. Integrationen fungerar inte. Det blir kulturkrockar.
Forskningen visar inte bara att svenskar i gemen blir allt öppnare för att ta emot flyktingar. Utan också att Sverige, åtminstone jämfört med andra länder, präglas av öppenhet mot människor från andra kulturer.
World Values är en ansedd internationell undersökning av attityder och tolerans i en lång rad länder. Frågorna lyder exempelvis: ”Vem vill du inte ha som granne?” och ”Litar du på en människa av en annan religion?”
Oavsett hur frågan ställs så utmärker sig Sverige som ovanligt tolerant. Mer än hälften av alla tyskar och holländare ”misstror en person med en annan religion”. I Sverige är det bara var tionde som inte litar på den som tillber en annan Gud.
– Det är ingen tvekan om att svenskarna är förhållandevis toleranta om man jämför med andra länder, säger Anders Sannerstedt.
En stor svensk flagga pryder väggen i pizzerian. Fem grabbar har beställt in capricciosa och cola. I ett hörn står ett bord med sallad. Kebabrullen vrider sig långsamt i grillen på andra sidan disken.
Två av killarna är arton och förstagångsväljare, de tre andra sjutton. De går alla ett teknikprogram på Nils Fredrikssons gymnasium. De senaste veckorna har det varit mycket snack om valet, säger de. Inte minst om SD.
Jimmy Holmgren röstade på dem. Han ler lite förläget när de andra skämtar om att han bär samma namn som partiledaren. Men för Jimmy med y på slutet var det ingen tvekan.
– Jag gick i skola i Trelleborg förut. Där var jättemånga invandrare som sa att de hatade Sverige och svenskar. Det är ju inte rätt. Det kostar jättemycket att ta hit dem och så vill de ändå inte vara här.
Ingen av hans kompisar håller på SD. Ted Olsson röstade på Folkpartiet i riksdagsvalet för att han tycker att deras skolpolitik är bäst. Plus satsningen på försvaret. Ludvig Öhman hade valt Moderaterna om han haft rösträtt. Men ingen av dem tittar snett på Jimmy Holmgren för att han stödde SD.
– Alla ska ha rätt till en åsikt, säger Ludvig.
– Fast det är ju jättemånga i SD som skrivit rasistiska saker på nätet. Även högt upp i ledningen. Det tyder på att det är något skumt med partiet, tycker Ted.
Albin Lindqvist hade röstat blankt om han varit myndig. Och han har en bestämd analys av varför det gick som det gick.
– SD är ett missnöjesparti. När folk ser att alla invandrare samlas i getton som Rosengård, och en del gör lite skit, då känner folk att något är fel. Och när sen de andra partierna vägrar ta upp de där problemen så röstar folk på SD.
Killarna runt bordet är överens om att det är fel att kalla Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti. Och de är övertygade om att Jimmie Åkesson bara får ännu fler röster när politiker från andra partierna smutskastar honom och hans sympatisörer.
– Det är lika fel som att dra alla muslimer över en kam. SD är inte rasistiskt. Men det finns en del rasister i partiet, säger Albin Lindqvist.
Det är ett av skälen till att han själv aldrig kan tänka sig att rösta på SD.
– De har rätt i en del. Men de är så extrema. Någon annan borde ta upp de här problemen.
Något kvarter från pizzerian har Assi Maen sin frisersalong. När vi kliver in genom dörren håller han just på att sopa ihop hårtussar efter sin senaste kund. Den stora spegelpanelen är välputsad. Ett par guldfiskar simmar runt i ett akvarium. På en glashylla står det rader av flaskor med schampo och frisyrgelé. En doft av kemikalier hänger i luften.
Jovisst pratar han med sina kunder, säger Assi Maen. Också om valet. Men han är lite försiktig.
– Kunden som nyss gick berättade att han röstat på Sverigedemokraterna. Men jag tycker inte om att prata om politik. Jag sköter mitt jobb och undviker det där. Folk har rätt att rösta på vem de vill.
Assi Maen är palestinier. För mer än tjugo år sen flydde han från Libanon. Nu är han svensk medborgare sen länge. Hans fyra barn är födda i Sverige, den äldste är nästan vuxen.
– Om man jobbar och sköter sig och betalar skatt spelar det ingen roll att man är invandrare.
Ändå är Assi Maen orolig.
– Jag är glad att jag kommit till Sverige där jag kan äta mig mätt och sova lugnt på nätterna. Men ett land måste hålla samman. Det är fel när man börjar skylla allt på invandrarna. Jag är orolig att Sverige är på fel väg. Jag är rädd att vi går mot mörka tider.
Själv har Assi Maen aldrig mötts av någon rasism i Svedala, säger han. Men han har ju hört och läst om all den rasism och allt det hat som olika sverigedemokrater har spritt på nätet.
– Det är ju hemskt, allt de har sagt om invandrare.
Så lägger han pannan i bekymrade veck och funderar en stund. Ser oss sen djupt i ögonen.
– Jag flydde från ett land med en massa politisk och religiös extremism. Jag vet vad som kan hända, säger Assi Maen.
Han knäpper hårt med fingrarna i luften.
– Så snabbt! Så snabbt kan det bara explodera!

22 procent av svenskarna...

... svarade ja på frågan om ifall etnisk mångfald berikar deras liv. Motsvarande siffror i andra länder:
USA: 17
Norge: 9
Finland: 8
Tyskland : 7
Källa: inslag.se i en undersökning från 2012.
Gå till toppen