Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Växande vilja att låta även hjärtat vara med

Han hade ett finger med i spelet när tillväxtraketen Axis blev till. Men mångsysslaren Håkan Dennersten har gjort det mesta från kändisfotografering till fredsarbete i Palestina. Nu är han aktuell med Edumanity som gör digitala utbildningar åt bland annat FN.

Hans kalender är fulltecknad, både för att han vill ha det så och för att hans senaste bolag är på väg att leverera till två av sina första kunder: FN och fredspristagaren Muhammad Yunus. Det innebär många resor, bland annat till Bangladesh där Muhammad Yunus är verksam.
På Edumanitys kontor på Media Evolution City i Malmö visar han upp smarttelefonerna som Muhammad Yunus mobilföretag Grameen Phone utvecklat speciellt för tredje världen. Den billigaste kostar 35 kronor, den dyraste 200 kronor.
Billiga telefoner med internetuppkoppling är en förutsättning för att Edumanity ska nå ut med sitt nya utbildningsspel till analfabeter i Bangladesh.
Utbildningarna som bolaget tar fram är en kombination av spel, sociala medier, och traditionellt e-lärande.
– Vår idé går ut på att man lär sig lika mycket av sina medstudenter som man lär sig av lärarna, berättar Håkan Dennersten.
Bolaget är ett av de första i världen som utvecklar teknik för grupplärande på nätet. Pionjär har Håkan Dennersten varit länge, framförallt inom datateknik som är hans stora passion.
Hans första större projekt genomförde han som tonåring tillsammans med Mikael Karlsson och Martin Gren.
– Jag hoppade av gymnasiet och började arbeta som fotograf. En kollega till mig ville göra bildspel och med dåtidens teknik var det oändligt komplicerat så jag bad min grundskolekamrat Martin som var tekniker att programmera bildspelsstyrningen. Han gjorde det för ett par hundralappar och jag tror att det kostade 30 000 att köpa det på marknaden då.
– Jag tänkte kul, då kan vi göra bolag, och förde ihop Mikael och Martin. Men det blev för dyrt med all kringutrustning och efter ett halvår kroknade vi.
Vännerna Mikael Karlsson och Martin Gren fortsatte att jobba ihop och några år senare startade de Axis som gör nätverkskameror.
Håkan Dennersten gick däremot tillbaka till jobbet som fotograf där han plåtade kändisar åt Veckorevyn och Hänt i veckan.
– Det var sanslöst roligt men jag höll på att jobba ihjäl mig och blev sjukskriven med magproblem i ett halvår. När jag blev frisk hade de fasta kunderna försvunnit och då fick jag göra något annat, berättar han.
Han gick klart gymnasiet på ett program med internationell inriktning. Ett studiebesök till Egypten ingick som så småningom ledde till fredsarbete i Palestina.
– Vi besökte palestinska Röda halvmånen och det visade sig att de saknade fotograf. Den förre fotografen hade sprängt benen av sig i Libanon och fotografen före det hade försvunnit i Syrien. Jag har alltid haft behov av spänning och något utöver det vanliga, så jag sökte jobbet.
– Sedan hjälpte min scoutbakgrund mig vidare och jag arbetade i ett fredsläger för palestinier och israeler med demokratiträning.
Intresset för internet och datateknologi gjorde så småningom att han återvände till Malmö och drog igång IT-företaget Netch.
De arbetade med tekniken bakom hemsidor och byggde några av de första näthandelsbutikerna, bland annat Bokus.
Som vd för Netch fick Håkan Dennersten Juniorhandelskammarens utmärkelse ”Framtidens ledare” 1999. Ledarförmåga ser han som en av sina styrkor och knepen tillskansade han sig i Palestina.
– Jag lärde mig en hel del trix under åren som fredsarbetare. En sak handlar om att när man har stora och obehagliga nyheter serverar man dem i omgångar, man tar inte allting bums.
– Har man personal som är lite mer känslomänniskor så tar man diskussionen dagen efter när känslorna har kylts ner.
Själv ser han sig inte som känslomänniska men han har blivit bättre på att prata om känslor efter en lång sjukdomsperiod som han nyligen tillfrisknat från.
En kort tid efter att Edumanity hade startats för två år sedan fick Håkan Dennersten veta att han hade lymfkörtelcancer. Det tog fjorton månader och sexton cellgiftsbehandlingar innan han friskförklarades.
Sjukdomsperioden gav honom både ny energi och nya perspektiv.
– Tanken på att göra något där hjärtat är med och inte bara plånboken blir starkare och starkare, säger han.
FN-projektet är en del av den växande viljan att göra bra saker. Uppdraget handlar om att ta fram ett interaktivt mobilbaserat kursbibliotek åt gymnasieelever och drivs av Edumanity på uppdrag av ”Internationella Stiftelsen Young Masters Programme” (ISYMP).
Stiftelsen bildades samtidigt som Edumanity och båda är avknoppningar från Internationella miljöinstitutet (IIIEE) vid Lunds universitet.
ISYMP har nyligen fått in två miljoner amerikanska dollar från bland andra Tetra Laval och LMK-stiftelsen som bekostar utvecklingen av FN-uppdraget och inom kort växer Edumanity från fem till åtta anställda. Om ett år räknar Håkan Dennersten med att ha fördubblat personalstyrkan.
– Alla pusselbitar är på plats, kapital, stora kundcase, duktiga kollegor och affärsidé. Jag tror att det här kan bli ett jättestort bolag, men våra stora konkurrenter är förstås konferenser och traditionellt e-lärande. Där har vi en del att göra med att övertyga framtida kunder, säger Håkan Dennersten.

Håkan Dennersten Edumanity

Aktuell med: Det digitala utbildningsföretaget Edumanity som nyligen fått två stora kunder i FN och Muhammad Yunus.
Bor: I ett vinterinrett sommarhus i Månslunda på Österlen med frun Anneli Dennersten och riesenschnauzern Selma.
Ålder: 51 år.
Gillar i musikväg: Jazz.
Ideellt engagemang: Scouterna.
Uppvuxen i: Göteborg.
Värt att veta om: Har en bensinsnål Mini Cooper men byter snart in den mot en elbil efter att ha räknat ut att han sparar cirka 4 000 kronor i månaden på affären.
Utvecklar ett webbaserat system för lärande, så kallad crowdlearning. Det innebär att studenterna lär sig lika mycket av sina medstudenter som av kursmaterialet och gör att man kan skapa användargenerade läromedel i realtid.
Företaget startades 2012. I samband med bildandet skapades även stiftelsen ISYMP (Internationella Stiftelsen Young Master’s Programme) på vars uppdrag Edumanity driver och utvecklar en FN-utbildning.
Har fem heltidsanställda och kontor på Media Evolution City i Malmö.
Företaget omsatte 1,8 miljoner kronor förra året och gjorde en förlust på 378 745 kronor.
Gå till toppen