Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barnböcker med Lilla Hjärtat plockas ned från hyllorna i Malmö

Barnboksfiguren har kallats rasistisk och anklagats för att vara en karikatyr av svarta. Nu har stadsbiblioteket i Malmö valt att plocka bort böckerna från hyllan.

Barnhörnan på stadsbiblioteket i Malmö.Bild: Sara Johari
– De finns kvar i katalogen och man kan låna böckerna, men de står inte uppe i biblioteket, så man måste be om dem, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.
Han menar att biblioteket ska vara en demokratisk plats dit alla kan komma för att hitta information, och att alla besökare ska känna sig välkomna när de kommer för att låna eller läsa en bok.
– De som besöker oss kommer från alla möjliga olika etniciteter och bakgrunder, så vi försöker att såga ner trösklarna så lågt som möjligt för att ingen ska känna sig obekväm, säger Torbjörn Nilsson.
– Vi valde att flytta ner böckerna med Stina Wirséns Lilla Hjärtat för att figuren inte ska vara det första som möter barnen som kommer hit och tittar bland barnböckerna.
Kontroversen kring Stina Wirsén barnboksfigur Lilla Hjärtat startade i samband med lanseringen av filmen "Liten skär och alla små brokiga" 2012, i svallvågorna efter rasismdebatten kring Tintin-böckerna.
I filmen förekommer den svarta figuren Lilla hjärtat, som har tjocka läppar och flätor som står rakt ut från huvudet.
Kritikerna menar att figuren liknar de nidbilder av svarta som var vanliga under 1900-talet.
Lilla Hjärtat har kallats både "blackface", en vit skådespelare som målar ansiktet svart, och "pickaninny", ett nedsättande ord för svarta barn.
Stina Wirsén själv menade att figuren inte alls var tänkt att vara rasistisk, utan att hon velat teckna en stark liten tjej.
I och med debatten valde bokförlaget Bonnier Carlsen att stoppa försäljningen av de 6 pekböcker där figuren Lilla Hjärtat förekommer, men böckerna fanns fortfarande kvar på biblioteken.
Det är oklart varför man valt att ta bort böckerna om Lilla Hjärtat från biblioteket i Malmö nu och inte 2012.
– Diskussionen kring Lilla Hjärtat har varit uppe flera gånger, men nu valde vi att ta bort dem. Vi ska diskutera beslutet i ett kommande möte med vår referensgrupp, säger Torbjörn Nilsson.
Referensgruppen samlades för första gången i våras, på initiativ av biblioteket.
– Vi här på biblioteket är inte riktigt representativ för den mångfald som finna här i Malmö. Vi startade den här gruppen för att vi ville få in lite fler perspektiv kring vårt arbete, säger Torbjörn Nilsson.
I referensgruppen finns ett antal representanter från grupper som själva identifierar sig som rasifierade, det vill säga att de anser att de ofta diskrimineras på grund av exempelvis sin etnicitet eller religion.
Representanterna kommer från Interfem, en organisation för kvinnor och transpersoner som blir rasifierade, Afrosvenskarnas forum för rättvisa och från Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö.
Ska gruppen bestämma vilka böcker som får finnas på biblioteket?
– Nej, de är bara en del i vårt arbete för att få mer kunskap om vad Malmöborna tycker och tänker. Det här är dessutom enda gången som vi plockat undan en bok av de här anledningarna, säger Torbjörn Nilsson.
Han menar att det kanske ändå inte är sista gången som man får se Lilla Hjärtat på hyllorna på stadsbiblioteket i Malmö.
– Att flytta runt på böcker och att exponera vissa mer än andra är en de av det dagliga arbetet för en bibliotekarie. Nu har vi valt att ta bort böckerna om Lilla Hjärtat, men det kan hända att vi väljer att plocka fram dem igen.
Gå till toppen