Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debatt: Den akademiska friheten är i fara i Malmö

Vem ska bestämma över lärosätenas kursutbud? Rektorn eller de sakkunniga? Cristine Sarrimo ser frågan drivas till sin spets.

Ännu en omorganisation väntar Malmö högskola.Bild: Johan Pihlemark
Lamt engagemang! Eller är det så att hälsan tiger still? Så kan man sammanfatta den paneldebatt som häromdagen anordnades på Malmö högskola om högskolors och universitets styrelseformer. Skiljelinjen går alltså mellan kollegial styrning och linjeorganisation. De inbjudna forskarna från Uppsala, Shirin Ahlbäck Öberg och Thomas Karlsohn, argumenterade för ett kollegialt styre med inslag av linjestyrning, medan Malmö högskolas rektor Stefan Bengtsson förordar en stark linjestyrning med i princip all makt hos rektorn, styrelsen och i linjen av chefer vilket han också har infört. Nu vill han dock införa visst kollegialt inflytande, oklart vilket, och hade heller inga tydliga argument för maktkoncentrationens fördelar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen