Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vinkritikernas jobb i fara?

Har rödvinet en fruktig smak eller är det kanske mer kryddigt och mustigt?
Svaret kan snart ges av en nanosensor bättre lämpad för jobbet än en vinprovare.

Bild: PIER PAOLO CITO
En vinkritiker sätter kanske glaset med bourgogne i halsen nu. Forskare i Århus, Danmark, har skapat vad som kan liknas vid en artificiell tunga, en nanosensor. Den kan i sin tur mäta effekten av astringens, den sträva och strama känslan som du kan känna i munnen av en klunk rödvin.
Detta är första gången som man lyckats utveckla en sensor som inte bara mäter mängden proteiner och molekyler utan också själva effekten.
Forskarna poängterar även betydelsen av att ha smaklökar som inte har några förutfattade meningar om hur bra eller dåligt vinet är.
Ska då världens vinprovare hålla andan inför att bli ersatta av robotar?
Inte alls, enligt forskarlaget i Danmark.
– Vi vill inte att det här ska ersätta vinprovaren. Vi ser det här som ett verktyg som är nyttigt i vinproduktionen, säger Joana Guerreiro, författare till den vetenskapliga artikel som publiceras i ACS Nano.
Med hjälp av sensorn är det tänkt att vinproducenter ska få hjälp att hitta rätt smakkombination redan under produktionsprocessen.
Gå till toppen