Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Lina Nilsson i guldsits på bänken ikväll

Doldisen som består, medan stjärnorna kommer och går.

Tre omgångar återstår av 2014 års allsvenska och FC Rosengård behöver bara en poäng till för att säkra det andra raka SM-guldet. Ett kryss i kväll borta mot Göteborg och saken är klar.
Det är uppsluppen stämning på träningen dan före dan, men samtidigt en tyst överkommelse om att inte prata om det som är så nära. Lina Nilsson kan ändå inte hålla sig när Sydsvenskan träffar henne på Malmö ip.
–  Vi hade ju exakt samma läge 2010 och då fixade vi det, säger hon.
1–1 mot Göteborg då den 18 september och champagnen kunde korkas ur med tre matcher kvar att spela.
Lina Nilsson är en av bara fyra spelare som fortfarande tillhör guldlaget 2010. De andra är Therese Sjögran, Amanda Ilestedt och Elin Rubensson.
Den 27-åriga ytterbacken sticker ut i kvartetten som den som spelat mest under guldsäsongerna. Fast på Valhalla i kväll får hon finna sig i att börja på bänken.
– Vi vill ha så många fräscha spelare så länge som möjligt. Hon har spelat två landskamper och en allsvensk match på en dryg vecka, motiverar tränaren Markus Tilly.
Att vilas för att man är viktig kan Lina Nilsson leva med. Faktum är att hon välkomnar den nya situationen med Elin Rubensson som landslagsmässig utmanare på högerbacken.
– Jag hade en liten downperiod förra året. I år har det gått mycket bättre och en förklaring kan vara den tuffa konkurrensen. Man måste alltid vara på tå, säger Lina Nilsson.
Plötsligt har det även lossnat ordentligt i landslaget, där hon spelade nittio minuter i de avgörande VM-kvalmatcherna mot Bosnien och Skottland. Samtidigt har målen börjat trilla in, tre på de senaste sex landskamperna efter att inte ha gjort ett enda innan dess på 49 landskamper.
Förbundskapten Pia Sundhages nya spelsystem har gett nya offensiva möjligheter.
– Vi ytterbackar ska stå för spelbredden och det är mer tillåtet att gå framåt, förklarar Lina Nilsson.
I FC Rosengård tillhör hon trotjänarna. Hon kom till dåvarande Malmö FF från Sjöbo 2006. I fjor förlängde hon sitt kontrakt till 2015.
– Redan när jag kom till Malmö var MFF en av Sveriges bästa klubbar och det har ju bara blivit bättre med åren.
Fast skillnaden är kanske ännu större utanför planen. Under de första åren behövde hon jobba vid sidan om. Nu spelar hon fotboll på heltid och pluggar för att hon känner för det (redovisning och webbdesign).
– Det är en jättekul utveckling att det har gått åt det hållet.

Lina Nilsson

Ålder: 27 år.
Klubbar: IFK Ystad, Pandora, Sjöbo, Malmö FF, LDB FC Malmö, FC Rosengård (kontrakt till 2015).
Meriter: SM-guld 2010, 2011, 2013, VM-brons 2011, EM-brons 2013. 55 A-landskamper (3 mål), 177 allsvenska matcher (10 mål).

Stjärnor har kommit och gått

Utländska stjärnor och landslagsspelare har kommit och gått under Lina Nilssons snart nio år som Malmöspelare i MFF, LDB FC Malmö och nu FC Rosengård. Tre av dem saknar Lina Nilsson extra mycket:
1. Thora Helgadottir. ”En av världens bästa målvakter som man har fått jobba med. Hon har hjälpt mig i mitt försvarsspel och haft stor betydelse för laget med sin pondus.”
2. Manon Melis. ”Utvecklades enormt här och är en bra kompis fortfarande. Snabb och målfarlig. Fick ju äran att spela bakom henne några år då hon fick spela på kanten.”
3. Christina Ørntoft. ”Trivdes ihop med henne som mittback. Riktigt bra fotbollsspelare. Tyvärr fick hon sin korsbandsskada, men har kommit igen. Styrde laget på ett bra sätt.”
Övriga spelare som kommit och gått
Dora Stefansdottir (2006–2010), mittfältare, Island
Thora Helgadottir (2007, 2010–2014), målvakt, Island
Manon Melis (2007–2011, 2013), forward, Nederländerna, nu i Göteborg
Christina Ørntoft (2008–2012), back, Danmark, nu i Brøndby
Pavlina Scasna (2008–2010), mittfältare, Tjeckien
Maria Aronsson (2008–2009), forward
Renata da Costa (2009), mittfältare, Brasilien
Tine Cederkvist Viskaer (2009–2010), målvakt, Danmark
Linda Forsberg (2009–2011), back
Kathryn Gill (2010), forward, Australien
Katrine Veje (2011–2013), mittfältare, Danmark, nu i Brøndby
Caroline Seger (2011), mittfältare, nu i Paris SG
Heather Garriock (2011), mittfältare, Australien, nu i Sydney
Kathleen Radtke (2013–2014), back, Tyskland, nu i Manchester City.

18.45Kopparberg/Göteborg–FC Rosengård

Valhalla. Domare: Linn Andersson, Stockholm.

Startelva FC Rosengård: K Längert – E Rubensson, A Asante, A Ilestedt, A Riley – R Bachmann, K Schmidt, Marta – T Sjögran, A Mittag, K van de Ven

Ersättare: Zecira Musovic (mv), Line Røddik Hansen, Lina Nilsson, Nicoline Sörensen, Sarah Mellouk, Nathalie Persson, Erica Ekelund.

Aktuellt

Sara Björk Gunnarsdottir står över matchen och är hemma på Island av familjeskäl. Erica Ekelund går in i truppen. Ramona Bachmann och Therese Sjögran startar nu efter att ha börjat på bänken senast mot Eskilstuna. Nu får Lina Nilsson kliva åt sidan och Elin Rubensson tar plats som högerback.

Tränaren tycker

Markus Tilly, FC Rosengård: – Vi pratar om att göra en bra prestation mot Göteborg och det har sett väldigt bra ut på träningarna. Det blir viktigt att ha bra fart på bollen och försöka hota dem bakom deras backlinje som brukar ligga högt.

Gå till toppen