Annons

Annons

Annons

Lomma

Poesiträning på schemat

Hej rädslan. Hej freden. Hej kriget. Hej kärleken. De korta meningarna sveper genom klassrummet på Bjärehovsskolan. Det är eleverna i 9 D som förbereder sig inför morgondagens poetry slam.

Text

Matiss Silins från Ordkanon.se är på besök för att hålla skrivövningar och ge tips om hur man framför en text inför publik.

Igår var det dags för det andra övningspasset och startfraser, eller börjor som Matiss Silins säger, ska tränas.

 Högt ärade församling, då kör vi igång, säger han och först blir det repetition av en del nyckelord, till exempel poetry slam, en tävling i poesi.

Annons

En sådan tävling hålls imorgon fredag i hörsalen för niorna på skolan. Det är de som träffar och drillas av Matiss Silins och han jobbar nu på att få fram tävlande.

Annons

Fast först handlar det om att komma igång. Eleverna ska skriva starten på brev till kärleken, latheten, hatet och dumheten bland annat.

 Varsågoda och skriv fem börjor på 1–2 rader, säger Matiss Silins.

 Tänk inte på att det ska bli bra. Tänk på att det ska bli text. Text måste man ha för att kunna jobba med den, även om den är dålig, säger Matiss Silins.

 Nu vill jag att ni läser upp en av texterna ni skrivit. Ställ er upp, andas, landa. Fokusera på dig och din text, säger han.

Eleverna hinner inte bli nervösa.

 Hej ilskan. Kan du sluta ta ut din ilska på mig, läser en elev.

 Hej freden. Vad bra att du kunde komma till oss, läser en annan.

Övningarna har gett eleverna fem texter att finslipa. Sedan delas de in i grupper och de läser sina alster för varandra.

Innan passet är över läser eleverna högt för hela klassen. Applåderna fyller rummet. Sedan gäller det att utse tävlande. Isa Luedtke och Anton Nyman säger ja men Baltsar Lindgren är mer svårövertalad.

 Har jag ett kanske? undrar Matiss Silins.

 Ett väldigt svagt kanske, säger Baltsar Lindgren.

Isa Luedtke tävlar med ett stycke om rädslor, om att klara sig utan dem, medan Anton Nyman satsar på komik och ordvändningar.

 Det var lite nervöst i början. Man undrar vad de andra ska tycka. Sedan var det helt okej, säger Isa Luedtke.

Annons

Annons

 Det var bara att köpa på. Jag tycker det är viktigt att ha med humor, säger Anton Nyman.

Ordverkstadpå två skolor

Poesi-workshopparna för nior på Bjärehovsskolan och åttor på Rutsborgskolan anordnas genom kommunen som ett Skapande skola-projekt .

Matiss Silins från Borås är verksamhetsansvarig på Ordkanon.se och ger föreläsningar och håller i workshoppar om skrivande, berättande och ­poetry slam.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan