Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hackevent ska ge en bättre matindustri

Ett av Europas första foodhackathon, "Hack för maten", äger rum i Kristianstad i helgen.
Under tre dagar kommer cirka femtio deltagare ha verkstad kring några av matindustrins utmaningar, däribland matsvinnet.

Det finns extremt stora problem kring maten som vi behöver lösa. Både miljömässigt, hälsomässigt, hur vi producerar mat, djurhållning och att vi blir fler och fler. Maten tangerar det mesta i livet, säger Betty Toth.
Hon är medgrundare av mattjänstföretaget Ipiit och arrangör av ett av Europas första foodhackathon, Hack för maten.
Ett hackathon är ett slags maraton för programmerare som på begränsad tid utmanas att utveckla en produkt eller tjänst.
Vanligen äger hela processen rum framför en datorskärm, men på helgens hackathon behöver slutresultatet inte bli en mjukvara.
 Vi vill få människor att börja tänka på de lite större problemen, samtalet är det viktiga. Om slutresultatet blir en app eller en prototyp eller något annat spelar inte så stor roll, säger Betty Toth.
Hon har bott i San Francisco i USA i flera år och där är foodhackathon vanliga. När hon och Rosalie Schill, Ipiits andra grundare, flyttade tillbaka till Skåne saknade de något liknande här.
Vi ser det som en kick-off för att få saker att börja hända. I USA fanns det många event som berörde mat och teknik, det bubblade i matbranschen. Varför vi valde foodhackathon var för att då blir det kanske inte bara matmänniskor som kommer, utan att vi kan få med människor utanför branschen.
Bland de knappt femtio deltagarna finns bland annat studenter, programmerare, designers och representanter från livsmedelsbolag och teknikbolag.
Under tre dagar kommer de att jobba i grupper kring olika utmaningar i matindustrin. På söndag delas tre priser ut i kategorierna mest innovativ idé, störst potential att påverka samhällsutvecklingen och störst affärsmässig potential.

Hack för maten

Ett av Europas första foodhackathon som äger rum i Kristianstad 26 -28 september.
Temat är hållbarhet och arrangörerna hoppas på nya lösningar på bland annat problematiken med matsvinn.
Arrangeras av mattjänstföretaget Ipiit, forskningsparken och inkubatorn Krinova samt Malmö Startup Studio.
Sponsrar gör Högskolan Kristianstad, Jawbone, Oatly, Sparbanken Skåne och Stiftelsen för internetinfrastruktur.
50 000 kronor finns i prispotten.
Gå till toppen