Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Här är din guide till Malmös Gallerinatt

I kväll, lördag, är det dags för Gallerinatten. Sydsvenskan har hela kartan – och har valt ut fem tips.

Galleri Ping-Pong

Mats Adelmans "Vy av soffa" och målningen "Omen".
Ylva Westerlunds "Excalibur".
Stora Nygatan 4.
Öppet: 18-23.
Typ av utställning: Akvarell, skulptur, tusch och foto.
Den som går till Galleri Ping-Pong, som ställer ut Mats Adelman och Ylva Westerlund under titeln "Swedish Wood", möts bland annat av skulpturer, foto och akvarellmålningar.
Paret Mats Adelman och Ylva Westerlund gick på Malmö Konsthögskola för omkring tio år sedan, men de bor numera i Stockholm.
Mats Adelman gör akvareller och träskulpturer.
– Han är ornitolog, så det blir mycket djur. Och lite ödeland, säger Gert-Olle Göransson som driver Galleri Ping-Pong.
Ylva Westerlund gör konst med temat sin fars fackliga engagemang i Norrland på 1960- och 1970-talet.
– Han arbetade på Modo, så det finns ett samband genom skogen, säger Gert-Olle Göransson.

Galerie Leger

Anders Kappel, "Gasket 2".
Dockplatsen 8.
Öppet: 12-16, 18-24.
Typ av utställning: Packningar, handtryckta och målade blad.
– Det är en rasande elegant utställning. Oerhört flott. Men den kanske inte är vansinnigt publik, säger Yan Leger, som har Galerie Leger.

Där ställs Anders Kappels "Cross sectional images" ut. Den rör sig kring något de flesta inte kommer i kontakt med dagligen: packningar – till exempel sådana som tätar i fogar mellan två rördelar.
Egentillverkade packningar förekommer i utställningen.

– Men det är också målade och handtryckta blad. Han använder inte maskin som man gör när man gör kopparstick eller etsar, utan det är handtryckt i fem eller femton exemplar, säger Yan Leger – som har samarbetat med Anders Kappel sedan slutet på 1980-talet.
– Jag tror det är nionde gången vi ställer ut honom. Han blev först känd med sina diptyker – alltså tvådelade målningar – som var i stort sett identiska. Men det fanns ett spel mellan målningarna, nästan som finn fem fel. Olikheterna i likheterna engagerar hjärnan.

Gallery 101

Gia Lindstam.
Regementsgatan 88.
Öppet: 12-24.
Typ av utställning: Samlingsutställning.
– Jag ville så gärna vara med på Gallerinatten, det blir ett litet "Hej då" till alla mina kunder och ett tack till alla konstnärer, säger Gia Lindstam.
Efter 32 år väljer hon nu att stänga Gallery 101. Sista chansen för ett besök blir just under gallerinatten. Dagen efter ska alla tavlor packas ihop och flytta ut.
– Eftersom det är sista kvällen kommer jag att visa en samlingsutställning med många av de konstnärer som varit med mig genom åren.
Hela galleriet kommer att vara fyllt till brädden med tavlor i olika stilar och med olika motiv.
– Jag brukar inte ha så här mycket ute, men jag vill passa på att visa så mycket av alla underbara konstnärer som jag kan, säger Gia Lindstam.
Gallery 101 kommer att leva vidare via hemsidan. Gia Lindstam säger att hon aldrig kommer att lämna konstvärlden, men nu ska hon bara njuta av den och "go with the flow".

Anders Hansson

Anders Hanssons "Afghanistan".
Fotografins rum och Globalen på Malmö Museer, Malmöhusvägen 6.
Öppet: 16-24.
Typ av utställning: Foto.
– När människorna når Europas murar och knackar på dörren till våra länder blir det allt viktigare att förstå varifrån och varför människorna kommer”, säger fotografen Anders Hansson.
Under Gallerinatten invigs hans fotoutställning "Flykt" på Malmö Museer, som sedan kommer att visas fram till den 30 december.
Fotografierna visar scener och detaljer från kriser och katastrofer där människor tvingas fly för sina liv för att sedan försöka ta sig in i Europa.
Anders Hansson har i över ett decennium fotograferat och rapporterat om flyktingars och migranters villkor runt om i världen. Med utställningen vill han sprida förståelse för deras levnadsvillkor runt om i världen.
– Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige och Europa och minska grogrunden för främlingsfientlighet och rasism, säger Anders Hansson.

Inter Arts Center

Christian Anderssons "A splitting headache".
Bergsgatan 29, 3 & 4 våningen.
Öppet: 18-24.
Typ av utställning: Installationer, tavlor, skulpturer, ljudinstallationer och perfomance.
– Vi har en fantastisk samling av regionala konstnärer som ändå inte visas så mycket i Malmö. Det här är en väldigt bra chans att få se dem som kanske arbetar i Malmö, men som sedan ställer ut utomlands, säger Jens Henricson, som tillsammans med Ditte Ejlerskov curerat utställningen "We Hate in Order to Survive".
Den är en av flera utställningar som kommer att visas på Inter Arts Center (IAC) under Gallerinatten.
Besökare kommer att kunna ta del av flera experimentella projekt av studenter som gått eller går på Konsthögskolan, performances och bild- och ljudinstallationer.
– Vi har exempelvis en ljudinstallation där man får sitta mitt i ett rum, där det sitter högtalare i varje hörn, på tak och golv. Ljudet kommer att spelas olika högt i olika högtalare, så man kommer att kunna känna ljudet genom kroppen, säger Christian Skovbjerg Jensen, director för IAC.
Gå till toppen