Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hopplöst tåg hot mot hela DSB

Danmarks IC4-tåg fungerar dåligt, ibland inte alls. Men om de skrotas blir ägaren, statliga tågbolaget DSB, konkursmässig. Det säger landets transportminister.

Under flera år har dansk press rapporterat om än det ena, än det andra problemet med de nya, italienska tågen. Ständigt krångel med elektronik, datorprogram, bromsar och mycket annat har gjort det svårt att använda tågen.
En utredning ska före nyår ge besked om tågen ska skrotas, redan innan de hunnit göra någon större insats.
Men tågen har ett bokfört värde på flera miljarder danska kronor, så följderna skulle kraftigt påverka ägaren DSB.
– Därför kan inte bara säga att vi ska skrota IC4, för det kostar 4,5 miljarder. Och om ett statsägt företag går i konkurs så ansvarar samhället för skulden. Så pengarna måste finnas. Man kan ju stänga ögonen och hoppas att tågen försvinner. Men när man öppnar ögonen igen så är de fortfarande kvar, sa transportminister Magnus Heunicke (S), rapporterar Newsoresund.se.
Tågen beställdes år 2000 och skulle ha levererats inom sex år, men de blev tretton. Eftersom tågen ständigt krånglar, funderar man på att bygga om dem för långsammare regionaltrafik. Eller skrota dem.
Gå till toppen