Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Kämpar vidare för upprättelse

Sydsvenskan skrev i början av sommaren om Helena Zetterström, som hösten 2012 skulle föda sitt andra barn och fick epi-duralbedövning. Sedan dess har hon haft svåra smärtor, tvingats sjukskriva sig och använda kryckor. Hon är övertygad om att det är på grund av ryggbedövning, men i journalen saknas anteckningar om epiduralen.
Helena ZetterströmBild: Lars Brundin
Efter artikeln blev Helena Zetterström kontaktad av Anita Nyberg Ekenberg. Efter sin förlossning år 1992 fick hon diagnosen myelit, som liknar ms. Tillsammans med två andra kvinnor som har liknande erfarenheter bokade de in ett samtal med tjänstemän på socialdepartementet. Mötet var tungt, säger Helena Zetterström. Det handlade både om skadorna och om hur kvinnorna blivit bemötta av vården.
Tjänstemän på socialdepartementet säger att det primära syftet med möten som detta är att ta emot synpunkter, men att det är en politisk fråga huruvida något ska göras.
Kvinnorna tycker bland annat att det bör inrättas en specialistmottagning för de som misstänks vara epiduralskadade. De vill också att möjligheterna att få ersättning ska förbättras.
– Fyra av oss har inte fått ersättning och två väntar på beslut.
Dessutom bör skadestatistiken förbättras, menar kvinnorna.
– Statistiken kan inte stämma eftersom vi inte finns med. Jag har ringt och kollat för egen del, och de andra kvinnorna inte är lex maria-anmälda. Enligt statistiken är det en kvinna på 200 000 som skadas av epidural, och det ser ju inte så mycket ut, säger Anita -Nyberg Ekenberg.
Helena Zetterström nekades ersättning från patientförsäkringen eftersom det inte bevisats att någon från vården gjort fel.
Gå till toppen