Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny matmarknad i Folkets park

Den 11 oktober öppnar den nya matmarknaden Stadens skafferi i Folkets park i Malmö. Än så länge är bara ett datum satt, men om allt går som arrangörerna vill så blir det en fortsättning.

Folkets park – snart med matmarknad.Bild: Arkiv: Åsa Wallin 2009
– Det här är något vi har velat göra länge, men vi har inte haft rätt kontakter. Nu har vi det, säger Mårthen Gunnarsson,
Det är organisationen Xenofilia som står bakom idén och sköter bokningarna. Xenofilia ligger bakom projektet Stadsbruk som odlar mat på tomma ytor i stadsmiljö. Det är det projektet som har lett fram till Stadens skafferi.
– Vi ville ha en matmarknad bara för det som odlas i stan. Och sen har vi tagit kontakt med en rad lokala producenter som också ska vara med. Men meningen är inte att man bara ska komma dit och kunna köpa massa häftiga produkter, utan även att man ska få en annan syn på staden. Kan vi bo, leva, odla och skapa mat här inne i innerstan? säger Lena Friblick, vd på Xenofilia.
Tanken är alltså att alltpå Stadens skafferi ska vara producerat i och omkring Malmö.
– Det ska vara mathantverk och gärna ekologiskt, säger Lena Friblick.
Bland utställarna finns Surtanten, Nordic Street Food, Tapori Tiffins, Stadsbruk, Ecofungi, Kryddor från Rosengård, Sodalicious, Sveas karamellkokeri, Nablus Mejeri, Green Queen, Wheelys cykelcafé, Tehuset Shiva, Sybilles Bakery, Odla i stan, Skånsk chili och Ronnebygatans ekolivs.
Matmarknaden kommer att äga rum på Franska torget(som är ytan intill skejtboardrampen bakom Moriskan, där det brukar arrangeras loppisar på helgen) mellan klockan 10-15 den 11 oktober.
Nästa år hoppas arrangörerna att Stadens skafferi ska fortsätta, men då utbyggt med seminarier och workshops.
– Vi vill att Malmö tar ledartröjan när det gäller urban odling, säger Lena Friblick på Xenofilia.
Gå till toppen