Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Konst

Stina Stigell låter känslan visa vägen på Wadström Tönnheim Gallery

Wadström Tönnheim är ett nytt stort galleri, som öppnat i Omkretsen. Och det börjar bra med ett fyrverkeri av bilder.
Stina Stigell, ”Schooldog”.
Stina Stigell rör sig ogenerat mellan måleri, skulptur, relief och collage. Hon fogar samman myriader små restbitar av de mest skilda, men mycket vardagliga, material. Papper, kartonger, skräp från gatan, plåt. Intuitivt har hon vägt och prövat alla dessa förbisedda bitar för att ge dem nya betydelser.
Något som liknarett snitt genom en wellpappsrulle kallar hon ”Moving”. Distinkta färginslag får den att vällustigt vilja rulla ut på en resa. Materialet funkar som bränsle åt fantasin.
Det alldagliga blandas med det komiska, inte sällan hemlighetsfulla, som då en bild fylld av små kolorerade bitar växer till en hel stad. Eller kryptiskt, då rum både öppnas och sluts, som om de inte kunde bestämma sig för att vara exteriör eller interiör.
Intuition och känsla styr blicken. Hon verkar inte arbeta efter några andra principer än att varje beståndsdel ska tala till henne av personliga skäl.
Hennes frihetliga hållning till material och teknik visar sig ha en mening. På det viset undviker hon både historiskt belastade tekniker och modernistiskt vitsiga skrotfynd. Istället väljer hon självförståelse som urvalskriterium.
Varje verk in i enklaste detalj hänvisar till en språklig situation med mängder av sociala, kulturella, personliga och historiska ekon, som hör hemma i det universum hon själv har konstruerat.
Stina Stigell har en visuell nyfikenhet med egen magisk lyskraft.

Konst

Stina Stigell
Wadström Tönnheim Gallery, Hantverksbyn, Falsterbovägen, Skanör/Falsterbo, t o m 5/10.
Gå till toppen