Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han ser idrott som barns väg till framtidsdrömmen

Steget från baskettränare i Landskrona till prisad social entreprenör var inte så långt som han trodde. Admir Lukacevic drivs av att få fler ungdomar att inse sina möjligheter.

Admir Lukacevic, grundaren av det sociala företaget Idrott utan gränser (IUG), möter oss i föräldrarnas lägenhet i Landskrona där han växte upp.
Han bär en kavaj med ett kungligt emblem över bröstet. Det föreställer en gyllene kompassros och en krona. Emblemet tog han emot 2008 tillsammans med ett stipendium från den kungliga stiftelsen "Ungt ledarskap”.
– Den har varit en nyckel. Den har öppnat dörrar som aldrig skulle ha öppnats annars, säger han.
Ett kungligt stipendium är nämligen inte den enda utmärkelsen den unge företagsledaren kan stoltsera med. I juni blev han som sjätte skandinaviske entreprenör utsedd till en ”fellow” av Ashoka, världens största organisation för socialt entreprenörskap.
Utmärkelsen innebär att IUG får tillgång till organisationens nätverk, hjälp att utveckla affärsplanen och finansiell stöttning.
– De tittade framförallt på om idén gick att skala upp globalt. Min vision är att vara i minst tre länder om tio år.
I dagsläget finns IUG i tre svenska kommuner: Norrköping, Södertälje och Linköping.
Admir Lukacevic bor sedan sex år i Norrköping och bakgrunden till besöket i hemstaden Landskrona är en förhoppning om att IUG ska expandera till Skåne.
Vi sitter i köket och dricker vietnamesiskt kaffe från hans hustru Vys hemland. Hans femårige son, Kingsley, tittar nyfiket runt dörrkarmen innan han kommer fram och hälsar.
– Han är lika social som sin pappa, säger Admir Lukacevic stolt.
Han berättar att sonen, precis som Kungens emblem, hjälpt honom att öppna dörrar in till företagsledare och kommunchefer. Kanske får han följa med även senare i dag när Admir Lukacevic ska till Malmö och träffa Greg Dingizian, arbetande styrelsemedlem i fastighetsbolaget Victoria Park.
– Jag har tagit kontakt med honom eftersom de har fastigheter i Skäggetorp i Linköping där vi håller på att etablera oss. Jag vill prata med honom om vad de kan göra för att stötta oss och de boende i Skäggetorp som är ett utsatt område i Linköping.
IUG är ett socialt företag som arbetar för att minska segregationen i samhället och få barn och unga att förbättra sin självkänsla, öka sitt nätverk och forma sin framtid bortom begränsningar kopplade till social tillhörighet.
Vägen dit går via introduktion av nya fritidsaktiviteter och nya förebilder på idrottslektionerna i grundskolan. Verksamheten finansieras både av offentlig sektor och privat näringsliv och omsatte tre miljoner kronor förra året.
– Vi tror att idrotten samt goda förebilder är ett stort och viktigt verktyg för att nå ut tidigt till barn och skapa relationer. De flesta stora beslutsfattare som sitter i riksdag samt företagsledare idag har varit i kontakt med idrott när de var små. Jag tror att med idrott kan man få alla barn att bli sedda och bekräftade, säger Admir Lukacevic.
I soffan i vardagsrummet sitter hans far, Ferid Lukacevic. Han drog igång basketföreningen Bosna Landskrona 1994, ett år efter att familjen kom till Sverige från forna Jugoslavien.
Det var i basketföreningen som Admir Lukacevics engagemang för ungdomar började: Först som baskettränare och senare som initiativtagare till den ideella organisationen ”Basket utan gränser”.
Föreningen är sedan 2010 är ett aktiebolag och verksamheten har vidgats till att omfatta alla möjliga former av idrott, från streetdance till golf, ridning, bågskytte, judo och fotboll.
– Jag har aldrig haft en resa som har gått rakt upp och så har jag blivit en av världens bästa sociala entreprenörer. Jag har mött hur många motgångar som helst, men dem har jag mött i väldigt tidig ålder, säger Admir Lukacevic.
För att visa vad han menar tar han med oss på en tur till idrottshallen där allting började. Den ligger bara fem minuters promenadväg från föräldrahemmet.
Det är en varm septemberförmiddag och några förstaklassare övar längdhoppning utanför Dammhagsskolan där Admir Lukacevic gick som liten. Mittemot ligger Bosna Landskronas träningslokaler.
– Hade jag inte haft basketen skulle jag inte vara här i dag, säger Admir Lukacevic.
Han berättar om en uppväxt som innehållit krig, främlingsfientlighet och bråk – men framförallt om en uppväxt utan visioner.
– Här utanför brukade vi sitta på bänkarna och lyssna på Tupac " To Live and Die in LA" och vi förkortade Landskrona med L-A. Vi trodde att vi skulle leva och dö här i Landskrona. Det är inte mycket som har förändrats här på tjugo år, ungdomarna sitter fortfarande här på bänkarna och ungdomsarbetslösheten är hög, säger Admir Lukacevic.
Bristen på framtidsdrömmar hos barn och unga är det han allra mest vill göra något åt genom Idrott utan gränser.
– Många som hamnar i destruktiva kretsar och kommer med i gäng gör det för att det ger dem en bekräftelse, att de känner att de är någon, att de har fått en familj. Allting handlar om vad du får för förutsättningar i tidig ålder. Får man bra förutsättningar att klara av skolan och rätt vägledning så tror jag inte att så många väljer att gå med i gäng.
Själv ser han sig jobba i många år framöver med IUG. Utöver expansion till fler kommuner och andra länder funderar han även på att starta ett motsvarande koncept för kulturintresserade barn: Kultur utan gränser.
– Till nyårsskiftet hoppas jag att vi kan göra en förstudie kring kultur i de kommuner vi redan är etablerade i, säger Admir Lukacevic och fortsätter:
– Jag vill skapa en förändring i samhället och visa både kommuner och beslutsfattare att om man investerar i oss kommer alla i samhället att tjäna på det.

Admir Lukacevic

Aktuell med: Idrott utan gränser där han nyligen utsetts till Ashoka Fellow.
Bor: I Norrköping med frun Vy, sonen Kingsley (5 år) och dottern Vyllow (7 månader).
Ålder: 31 år.
Uppvuxen: Kom som flykting från Bosnien till Landskrona 1993.
Fritid: Umgås med familjen, gärna på kolonilotten.
Position i basketlaget: Forward.
Ser helst på tv: Förutom basket och sport blir det en del matlagnings- och reseprogram.

Idrott utan gränser

Startades 2004 som den ideella föreningen "Basket utan gränser". Ombildades till aktiebolag 2010 och heter numera IUG, Idrott utan gränser.

Visionen är att ge alla barn och ungdomar förutsättningar att forma sin framtid bortom begränsningar kopplade till social tillhörighet. Det görs genom en speciellt utarbetad metodik i vilken de samarbetar med grundskolor.

Arbetar i dagsläget med över 6 000 barn i årskurs fyra till årskurs nio i tre kommuner.

Gå till toppen