Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beröring gör oss mer öppna

Ett liv utan sex påverkar inte kroppen, men bristen på närhet kan resultera i ökad frustration och sämre kroppsbild.

Ingela Steij Stålbrand.Bild: Picasa
Sex och lust stimulerar hjärnan att frigöra hormoner som gör dig både lycklig, avslappnad och mer smärttålig. Sex fördubblar även puls och blodtryck, vilket motsvarar en joggingtur på ungefär 30 minuter. Dessutom gör ökningen av hormonet oxytocin att ditt immunförsvar stärks i upp till 24 timmar efter en orgasm. Att ligga för således med sig en hel drös fördelar. Men så finns det människor som inte vill eller kan ha sex – vad händer med dem?
– Ingenting rent fysiskt. Det är inte så att det är skadligt att inte ha sex, det som händer i hjärnan vid samlag händer helt enkelt inte, säger Ingela Steij Stålbrand, doktor och lektor i gerontologi och sexologi vid Lunds universitet.
Psykologiskt kan ett liv i ofrivilligt celibat däremot få vissa konsekvenser i form av ökad frustration och sämre kroppsbild.
– Forskning visar att om vi tycker om att ta på oss själva har vi ofta en mer positiv bild av vår kropp och är dessutom mer rädd om den. Beröring gör oss mindre fientligt inställda och mindre aggressiva.
Ingela Steij Stålbrand är dock mycket noga med att påpeka att en person som inte vill eller kan ha sex inte nödvändigtvis går miste om beröringen och dess fördelar.
– Man kan få beröring genom att krama sina vänner eller gå till en massör. Sex behöver inte betyda penetration eller orgasm utan är väldigt subjektivt. Det är inte alla som ”flyger”, säger hon.
Det är inte heller säkert att ett liv utan sex betyder att kroppen aldrig får utlösning, det är bara inte alltid vi märker det.
– Människan har levt med och utan sex i alla tider och kroppen är ganska finurlig i att lösa ”problemet”. Hos män kan sperma till exempel läcka eller komma ut med urinen, vi kan även få utlösning i sömnen, därav uttrycket ”våt dröm”.
Gå till toppen