Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det är mycket som försvinner när samlivet uteblir”

Förspel känns som sandpapper och makens andedräkt som eld i nacken.
På grund av sin sjukdom har Lena tvingats välja bort sex och nära beröring.

När Lena och hennes man träffades lämnade de inte sovrummet på två dagar. Lena vill inget hellre än att ha sex, men hennes sjukdomar gör att det är för smärtsamt.Bild: Julia Lindemalm
– Vi kanske borde gå till Apoteket, de kan ju förse oss med hjälpmedel som kan underlätta, säger Lena, 44 år, med ett skratt som trots den bittra verkligheten inte är ett dugg bittert.
Det har gått nio år sedan läkarna i samband med att Lena steriliserade sig upptäckte att hon led av endometrios, en smärtsam gynekologisk sjukdom. Efter operationen blev smärtorna värre och det dröjde inte länge förrän hon och maken slutade ha regelbundet sex. Som om det inte vore nog diagnosticerades hon snart därefter med en neurologisk sjukdom och blev sängliggande 22 timmar per dygn.
– Jag har egentligen fruktansvärt hög smärttröskel, men nu ballade hela kroppen ur. Jag tål inte mjuk beröring längre – en kram gör fruktansvärt ont och förspel känns som sandpapper. Att skeda är otänkbart eftersom min mans andedräkt känns som eld i nacken, säger hon.
Innan Lena blev sjuk var hon precis som alla andra. Kanske lite bättre till och med. Sprang en mil till frukost, cyklade överallt och var engagerad i olika fritidsaktiviteter. Under en lång period var hon dessutom ensamstående mamma till två barn, som tog mycket kraft. Trots att hon upplevde att hennes liv var väldigt pressat och krävande hade hon under denna tid ”fantastiskt” sex med sig själv och när hon träffade sin nuvarande man lämnade de inte sovrummet på två dagar.
– Kärleken drabbade oss i fel läge i livet. Sjukdomen tog ifrån mig mitt aktiva sexliv.
Tilltagande endometrios och långa skov av den neurologiska sjukdomen tog till slut ut sin rätt och de senaste åren har Lena och hennes man haft sex två, kanske tre gånger, något som hon ständigt har dåligt samvete för.
– Det är väldigt länge sedan vi hade sex, mer än ett år och förmodligen flera år sedan. Jag har slutat räkna. Jag beundrar min man som orkar. När jag en gång beklagade att vi inte har sex sa han: ”vadå vi?” och log. Han är underbar som reder sig själv och jag hoppas att han onanerar jättemycket, det är han värd.
Trots sjukdomarna och tröttheten längtar Lena mycket efter att ha sex igen, men vägen dit är lång och mödosam. Bara det faktum att hon är utmattad i två dagar efter att hon fått en orgasm gör att det krävs mycket för att hon ska orka sig på ansträngningen.
– Men jag längtar ju. För mig som är en sexuell varelse är det självklart något som saknas. Sex är ett kitt i förhållandet, utan det tror jag att man går miste om en ömhet och mjukhet mot varandra. Det är mycket som försvinner när samlivet uteblir, säger hon.
Samtidigt, förklarar hon, blir det enklare ju längre tiden går. Eftersom hon inte orkar saknar hon numera längtan efter sex mer än sexet. Men det hon saknar mest av allt är närheten och att kunna promenera hand i hand med sin man.
– Det finns saker som är långt högre prioriterat än sex. Jag saknar beröring och närhet och jag saknar att kunna röra mig. Jag kommer aldrig mer att kunna ta en promenad med min man och det saknar jag oerhört.
Lena och hennes man har varit gifta i femton år och sjukdomarna tär förstås på förhållandet.
– Jag tror att han bär på oerhört mycket som han inte pratar om, men han finner nog det svårt att ömka när han ser hur ont hans fru har.
Någon rädsla för att maken ska vara otrogen har hon inte. I alla fall inte sexuellt. Däremot finns det en rädsla för en emotionell otrohet.
– Jag tycker inte att man ska vara otrogen, det är ett svek och jag skulle inte vilja att han var det. Men jag skulle bli mer sårad om han hittade tröst hos någon annan. Det känns som att jag sviker honom när jag inte orkar finnas där, men jag försöker bara överleva.
Lena heter egentligen något annat, men har valt att vara anonym.
För honom betyder celibatet att han är trogen gud.
Lever du också i en relation utan sex? Mejla inpalivet@sydsvenskan.se
Gå till toppen