Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pingisrobot löste kris på Vellingemässan

Mingel, äppelkakor och en pingisrobot som aldrig missar.
Höllvikens första Vellingemässa blev välbesökt.

Det kryllar av aktiviteter vid Stora Hammars Nya Skola i Höllviken. Ute på gröningen generalrepeterar en bordercollie slalomknyck inför uppvisningen som snart ska börja. Framför entrén hoppar ett gäng prisbelönta gymnaster hopprep. Till höger om foajén där Maris Jazz snart ska ha dansuppvisning, kämpar Vellingebor förgäves mot en pingisrobot som aldrig missar.
Kanske är det denna outsinliga ström av stringenta överskruvar och dödande underskruvar, ömsom på backhandsidan, ömsom på forehandsidan, som ska påminna Vellinges företagare om att ingenting kan tas för givet. Att det alltid finns utvecklingspotential. Att såväl bollar som kunder måste mötas med respekt. Och att samarbete, som i en dubbelmatch, alltid är att föredra om man vill ligga i framkant. För det ungefär så, fast i helt andra termer, som många av de närvarande företagarna pratar om Vellingemässan.
En konditor, med bröllopstårtor som specialitet, kan ha lika mycket att vinna på ett samarbete med en florist, som en lokal pingisklubb kan ha av en pingisrobot. Mässan är på det sättet lika full av lyckliga slut som en genomsnittlig Disneyfilm.
Lennart Fröderberg, pingisspelare och robotinstruktör i Ljunghusen MIF, kom till mässan med ett problem. En av klubbens division tre-spelare är skadad. Då, från ingenstans, dök upp en mässbesökare upp och bjöd på ett imponerade motstånd mot pingisroboten. Minuter senare värvades han till klubben.
– Så vi är här för att visa upp oss, se om någon vill sponsra oss och rekrytera, säger Lennart Fröderberg och skrattar.
Mimma Bäcklund, som driver bagericafé i Vellinge, är det andra lyckade exemplet. Hon har varit med på mässan flera gånger tidigare.
– Det har genererat i både många beställningar av bröllopstårtor, men också gett mig nya samarbetspartners, säger hon.
I år är hon delaktig som en av de tre jurymedlemmar som ska avgöra mässans dragplåster: äppelkakstävlingen. En tävling i engelsklantlig tappning men med det lokalpatriotiska kravet att alla äpplen ska vara plockade inom kommungränsen. Fina priser står på spel, däribland 1600 gram mjölkchoklad - allt sponsrat av en annan jurymedlem, Ica Toppens Niclas Nilsson.
– Detta är en chans för unga som gamla att visa upp sina färdigheter. Det finns mycket kunskap i den här kommunen, säger han.
Bland ett tiotal tävlande sticker två ut. 8-årige Ville Löfgren vinner barnklassen. 87-åriga Ulla Andersson tar med en tår i ögat emot förstapriset i vuxenkategorin; en stor korg full av mjöl och bakpulver.
– Hemligheten är att göra den medan man vilar. För det är så lätt, säger hon.

Företagarföreningarna

Det är tredje året i rad som Vellingemässan arrangeras i dess nuvarande form av de tre företagarföreningar GRID, VFFG och Företagarföreningen, i nära samarbete med Vellinge kommun.
Gå till toppen