Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pippi slipper kolonialt bagage

När Pippi Långstrump kommer på dvd så har inte bara bild och ljud förbättrats. Hennas pappa är numera bara kung och det leks inte kines.

Bild: Sydsvenskans arkiv
Tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” sändes i SVT för första gången 1969. Barnkanalaen sänder serien framåt jul, 45 år senare.
Kraven på underhållning har förändrats, så både ljud och bild har förbättrats.
Också innehållet har anpassats för samtiden. Pippis pappa är numera bara kung i Söderhavet. Tidigare hade han en titel som kan stöta en modern publik. En scen där Pippi leker kines genom att dra i huden runt ögonen är omklippt.
– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT till svt.se.
Saltkråkan AB förvaltar rättigheterna till barnboksförfattaren Astrid Lindgrens verk. Där tycker man att SvT gör helt rätt. Det tycker också Sydsvenskans kulturskribent Filip Yifter-Svensson – läs hans krönika här.
Gå till toppen