Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Daniel Suhonen: ”S måste tydliggöra att arbetarrörelsen står för något annat”

Valets stora segrare blev dessvärre Sverigedemokraterna. Under de senaste åren har vi sett en vänstervåg som tagit sig uttryck i motstånd mot privatiseringar och vinsthunger i välfärden, vrede mot ökande ekonomiska klyftor och en trötthet över att matas med jobbskatteavdrag – medan samhällsservicen krackelerar. Trots detta var SD den stora vinnaren.

Arbetarrörelsens första insikt måste vara att se läget klart. De rödgröna vann över alliansen. Men denna seger var bitter. Fler sådana segrar och vi är döda.
2010–2014 regerade Fredrik Reinfeldt en minoritetsregering som i 9 av 10 blockskiljande omröstningar i riksdagen fick stöd från SD. Ska man se nyktert på valresultatet innebär mandatfördelningen att allianspartierna – om de håller ihop – tillsammans med SD är större än de rödgröna. Men de borgerliga partierna åkte på en grandios valförlust. Aldrig sedan 1921 har den samlade borgerligheten fått mindre än 40 procent, vilket den fick nu.
Denna praktförlust hindrar alliansen att sitta kvar, men rent matematiskt skulle den kunna göra det.
Istället försöker nu Stefan Löfven (S) bilda regering med MP.
SD:s framgångar var inte en följd av en stark rasistisk frammarsch. Istället var det ett missnöjesrop över det möte i mitten som de senaste åren präglat S och M:s strategi. Skillnaden var för liten. De som stack ut var Fi och SD.
De växte så det knakade.
Nu kan lätt taktiserandet ta överhanden. Låt mig därför peka ut fem möjliga aspekter av hur man 2018 ska gå stärkt ur denna mandatperiod:
1 Återupptäck reformismen. Möt SD:s väljare så här:
Vi förstår vad ni säger. Det är välfärdspolitik ni vill ha. Högre pensioner, fler bostäder, fler jobb, bättre fungerande integrationspolitik, minskade klyftor. Detta lovar vi att föröka skapa. Ni får världens bästa samhälle med S, men inte fascism och rasism.
2 Återuppväck höger- och vänsterkonflikten i politiken. Antingen kan konflikten i politiken stå mellan S och M om välfärd, pensioner, jämlikhet och skatter. Eller så handlar samtalet om invandring, slöjor, moskéer och diskriminering. Socialdemokratin måste tydliggöra att arbetarrörelsen står för något annat än Moderaterna.
3 Tala om klass. Socialdemokratin är arbetarrörelsens politiska huvudgren. Visa det. Tala fram klassmedvetande. Tala om arbetarfamiljer, om klassklyftor, visa glöd och patos, och var tydlig med vilka man slåss för. Tala till löntagarna, LO-jobbarna, TCO:arna, småföretagarna och dem utan jobb. Visa att vi bryr oss. Folkets väl går före storfinansen!
4 Genomför en stor reform varje år om regerandet ska vara värt sitt pris. En pensionsreform som ger vanliga jobbare 65 procent av lönen i allmän pension är ett förslag. En tandvårdsreform. Kraftigt ökat bostadsbyggande genom statliga lån. Massiva klimatinvesteringar som skapar jobb och framtidstro.
5 Ha siktet på 2018 och 2022 men rusta för nyval. S kan inte sätta sig i en regering och frukta att möta väljarna. Lösningen är att driva en kraftfull politik med en så tydlig linje att man vågar gå till nyval mot en samlad höger och vinna det.
Gå till toppen