Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Celibatet ifrågasatt även av katoliker

Är den katolska kyrkans celibat en orsak till pedofilskandalerna? Åsikterna går isär. Men oavsett kan kravet på kyskhet komma att avskaffas.

Den katolska kyrkan har de senaste åren skakats av den ena pedofilskandalen efter den andra.
Från 2010 och framåt rapporterades fall från USA, Kanada, Irland, Tyskland och Danmark där barn under flera decennier utsatts för sexuella övergrepp av katolska präster och sedan tvingats till tystnad.
Efter avslöjandena har röster höjts om att övergreppen skett på grund av sexuell frustration och kyrkans celibattvång, något som ständigt tillbakavisas av katolska kyrkan.
Antoon Geels, professor i religionsvetenskap vid Lunds universitet och författare till boken ”Sex – för guds skull”, är försiktig med att uttala sig vetenskapligt om något eventuellt samband, men menar att det heller inte går att avskriva helt.
– Jag har inte tillgång till något jämförelsematerial, men sunt förnuft säger mig att det borde finnas någon form av koppling, säger han.
Vanligast är dock att forskare inte funnit något signifikant samband mellan celibat och pedofili, det vill säga, det är inte vanligare med pedofili i kyrkan än någon annanstans i världen. Det hindrade dock inte påven Franciskus från att 2013 skärpa Vatikanens lag om övergrepp mot barn, samt att ”konfrontera problemet med det allvar som krävs”.
I samma veva öppnade han även upp för en ändring av det över tusen år långa kravet på celibat för präster.
– Kravet på celibat är ganska otidsenligt, säger Antoon Geels.
– Undersökningar som gjorts i modern tid visar att många präster har svårt att leva upp till detta eftersom saknaden efter intimitet blir för stor. Det har gjort att de haft relationer utanför kyrkan. Det är verkligen på tiden att det tas ett initiativ.
Gå till toppen