Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett liv närmre Gud viktigare än att bejaka drifterna

Inom den katolska kyrkan är det obligatoriskt med celibat för både munkar och nunnor. Det handlar om att hänge sig helt och fullt till Gud och inte låta sig påverkas av köttsliga lustar.

”Vågar man inte diskutera sexualitet under utbildningen och reflektera över sitt val får man problem längre fram”, säger dominikanbrodern Henrik Alberius.Bild: Julia Lindemalm
Ett stenkast från studenternas fristad AF-borgen ligger den katolska kyrkans konvent Sankta Maria Magdalena. Här bor och arbetar broder Henrik Alberius, 64 år, tillsammans med fem katolska munkar. I pikétröja, beiga chinos och moderiktiga glasögon påminner han väldigt lite om den traditionella munken med brun kappa och lustig frisyr. Men precis som alla munkar världen över har även han avlagt de obligatoriska löftena om fattigdom, kyskhet och lydnad.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen