Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenskarna drömmer om resor och pengar

Var tredje svensk anser sig leva sitt drömliv. Samtidigt drömmer mer än varannan om att vinna pengar, visar en undersökning från Sifo.
– Pengar gör oss faktiskt lyckligare, säger Ludvig Lindström, ordförande i Global Happiness Organization och som studerat lyckoforskning.

Ludvig Lindström.
Undersökningsföretaget Sifo har, på uppdrag av Postkodlotteriet, fått svar från drygt 5 000 svenskar om deras drömmar. Av tretton olika alternativ drömmer de flesta om att vinna pengar - fler än som drömmer om bättre fysisk hälsa och mindre stress.
Och forskningen visar ett samband mellan ekonomi och välbefinnande, enligt Ludvig Lindström.
–  Men en person som redan är väldigt rik kommer inte att öka sitt välbefinnande så mycket om den vinner pengar, jämfört med en person som är fattig.
Pengar kan också vara en lyckofälla - om de leder till mycket materialism, enligt forskningen. Om man blir beroende av shopping tar det nämligen lätt fokus från det som är verkligt viktigt, till exempel relationer.
Efter att vinna pengar drömmer svenskarna om att resa mer.
–  En resa kan man njuta av både innan, under och efter. Så det är bra investerade pengar. Men man måste även väga in klimatfrågan, om man bryr sig om kommande generationers välbefinnande.
Drömmar i all ära, men att leva i nuet är viktigare. Att träna sig i mindfullness och positivt tänkande är därför en säkrare väg till lycka än att hoppas på lottovinsten.
–  En övning är att varje kväll innan man lägger sig, skriva ner tre saker som hänt under dagen som fått en att må bra. Gör man det under en längre tid börjar man hitta fler guldkorn i vardagen och får ett mer positivt tänkande.
30 procent av svenskarna säger sig redan leva sitt drömliv.
–  Det låter väldigt högt, men är givetvis positivt. Lyckomätningar visar att Sverige och de nordiska länderna ligger i topp när det gäller lycka, bland annat för att vi inte har krig och konflikter, har en hög mellanmänsklig tillit, stor individuell frihet och en väl utvecklad demokrati.
Det drömmer svenskarna om. (Vad som enligt samlad forskning skulle ge mest lycka, enligt Ludvig Lindström).
1. Vinna pengar (10)
2. Resa mer (6)
3. Bättre fysisk hälsa (4)
4. Få mer ledig tid (3)
5. Mindre stress (1)
6. Bättre jobb/karriär (5)
7. Bättre boende (8)
8. Hitta en partner (2)
9. Gå ner i arbetstid (7)
10. Sluta jobba (9)
11. Flytta utomlands (13)
12. Flytta inom Sverige (12)
13. Snyggare partner (11)
Källa: Sifo, på uppdrag av Postkodlotteriet. De svarande fick ovanstående tretton påstående att välja bland, och fick göra mer än ett val.

Lever du ditt drömliv?

Ja: 30 procent.

Nej: 58 procent.

Vad önskar du helst att du kunde köpa för pengar?

1. Hälsa (42 procent)

2. Sinnesro (15 procent)

3. Lycka (8 procent)

4. Intelligens (4 procent)

5. Kärlek (3 procent)

6. Karriär (2 procent)

7. Vänskap (2 procent)

Gå till toppen