Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lunds VK tog kvalförlusten på volley och siktar uppåt

Efter misslyckanden två år i rad ska nu Lunds VK:s herrlag ta sig till elitserien.
– Det är tredje gången gillt. Någon gång kommer vi att gå upp, säger tränaren Stefan Sjöström.

Oskar Borna, Jonathan Karlsson och tränaren Stefan Sjöström hjälps åt att fixa nätet.Bild: Patrick Persson
I våras föll laget på mållinjen efter att ha gått igenom både superettan och allsvenskan och bara förlorat en match. Men efter två förluster i kvalet mot Vingåker var elitseriechansen bortblåst.
– Det ska vara bittert när man förlorar och det var det också. Samtidigt känner jag att det vi håller på med är en långsiktig satsning. Vi kommer att gå upp i framtiden och förhoppningsvis gör vi det redan i år.
Laget har fått behålla stommen. Liberon och motorn Per Nylander är kvar, spelaren som Stefan Sjöström beskriver som ”yngre och piggare med åren”.
Framåt har Jonathan Karlsson, meriterad före detta elitseriespelare med SM-final i bagaget, fått en ännu större roll. Kantspelaren är nybliven lagkapten.
– Jag är ju en av dem i laget som har mest rutin och erfarenhet av lite högre serier eftersom jag har spelat i elitserien förut. Och jag har varit med och tagit beslut tidigare, så det kändes rätt väntat, säger kantspelaren Karlsson som trots sin rutin ställs inför en ny utmaning.
– Jag får tänka på att ta lite mer plats. Om det går dåligt för mig får jag inte vända mig inåt utan jag måste driva på de andra.
Både Jonathan Karlsson och Stefan Sjöström pratar om träningskvalité som en nyckel till framgång den här säsongen. I fjol kunde det hända att träningarna blev lidande av en för liten trupp.
– Vi har en bredare trupp i år vilket innebär att vi kommer kunna ha bättre träningar. Vi har tappat en del spelare men fått in några nya som höjer nivån rakt över. Det är en viktig bit, säger Stefan Sjöström.
Nygammal i laget är tyske Tobias Helbig som är tillbaka efter ett år i hemlandet.
– En annan spelare som blir viktig är Oskar Borna som spelade med B-laget nästan hela förra säsongen. När vi lyfte upp honom mot slutet gick han rakt in i startsexan och gjorde det fantastiskt bra. Han är verkligen en framtidsman.
Premiärmatchen spelas hemma mot Falkenbergs B-lag på lördag den 4 oktober – Jonathan Karlssons moderklubb.
– De brukar blanda och ge med ex-elitspelare och lovande ungdomar. Det blir en bra värdemätare direkt, säger Stefan Sjöström.
Gå till toppen