Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Boktryckare med stort engagemang för Lund

Per-Håkan Ohlsson, boktryckare och mångårig moderatpolitiker, från Lund avled tidigt i söndags morse. Han blev 98 år.

Per-Håkan Ohlsson donerade pengar till bland annat forskning och bokproduktion om Lunds historia.Bild: Bert Olsson
Det enorma engagemanget är något som hela tiden återkommer i beskrivningarna av Per-Håkan Ohlsson.
Engagemanget i boktryckeriet han tog över efter sin far och farfar, engagemanget i Universitetet, i kyrkan, i stadsplaneringen. Ja, i ett otal sammanhang i hemstaden Lund.
– Det finns få människor som har lagt så mycket av sitt liv och sitt engagemang på Lunds kommun. Han var outtröttlig, långt efter normal pensionstid, säger Annika Annerby Jansson, moderat politiker som satt i kommunfullmäktige med Per-Håkan Ohlsson under många år.
Bildad, påläst, plikttrogen, vänlig och bestämd är andra återkommande beskrivningar av mannen som för många Lundabor var känd som boktryckaren rätt och slätt.
Boktryckeriet, det var Håkan Ohlssons förlag, grundat 1862 av Per-Håkan Ohlssons farfar och utvecklat av fadern Håkan Theodor Olsson.
Att Per-Håkan Ohlsson själv skulle bli boktryckare var dock ingen självklarhet. Universitetsstudier lockade och han läste bland annat religionshistoria och språk. Men fadern och familjetraditionerna kallade och tillsammans med sin bror tog han över tryckeriet som hade över trehundra anställda som mest.
Även det politiska engagemanget fick han i arv av fadern som var kyrkopolitiker.
1944 valdes Per-Håkan Ohlsson in i kommunalfullmäktige där han satt för högern (nuvarande Moderaterna) under drygt fyra decennier, varav de sista sex åren som kommunfullmäktigeordförande.
Innan dess hade han under flera år posten som byggnadsnämndens ordförande. Särskilt stadens silhuett och det historiska Lund låg honom varmt om hjärtat.
I en intervju inför 95-årsdagen 2011 var hans maning till dagens politiker: ”Det finns så lite kvar av den tidiga medeltiden i Lund. Ta till vara det som finns.”
Genom flera familjestiftelser, den mest kända är fastern Thora Ohlssons, stod han bakom många anslag till bokutgivning och till Lunds universitet. Han brann särskilt för teologi och humaniora och i slutet av 2000-talet lyckades han rädda kvar latinundervisningen som höll på att fasas ut från Universitetet.
– Som mecenat gjorde han insatser när de som bäst behövdes, säger Cajsa Sjöberg, lektor i latin.
2012 utsågs Per-Håkan Ohlsson till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten.
– Det var han väldigt stolt över och det var väldigt välförtjänt, säger Cajsa Sjöberg.
Per-Håkan Ohlsson var aktiv i arbetet med stiftelserna in i det sista. Han fortsatte också att delta i det offentliga Lund, bland annat vid promotionsfesten i juni och sist vid mottagningen av den nye biskopen i slutet av augusti.

Per-Håkan Ohlsson

Född: Den 19 maj 1916 i Lund.
Utbildning: Tog studenten på Katedralskolan 1934. Studerade bland annat religionshistoria, hebreiska och arabiska vid Lunds universitet.
Sysselsättning: Boktryckare och vd för Håkan Ohlssons. Moderat kommunfullmäktigepolitiker under 41 år.
Familj: Två döttrar och en styvson med familjer.

Tre röster om Per-Håkan Ohlsson

Lennart Prytz, S-politiker och tidigare kommunstyrelseordförande i Lund.

"Han hade en stark pliktkänsla och höll på familjetraditionerna, både när det gällde boktryckarkonsten och engagemanget för staden, kyrkan och Universitetet.

Sedan var han väldigt engagerad i det nordiska samarbetet – att Lund blev vänort med isländska Dalvik var hans initiativ.

Som kommunfullmäktigeordförande lade han också ner ett enormt arbete på att ta emot delegationer från utlandet. Han lärde sig alltid ett par hälsningsfraser på gästernas språk och såg till att allt gick högtidligt till.

Cajsa Sjöberg, lektor i latin vid Lunds universitet.

"Jag kommer alltid att minnas honom med stor tacksamhet för donationerna som gjorde det möjligt för latinämnet att leva kvar vid Lunds universitet (se även artikeln intill). Hans hjärta klappade verkligen för latinet, liksom mitt.

Han var en man som visste vad han ville och visste vad han gjorde – bildad, insatt och med ett brinnande intresse för hela staden. En man värd all respekt.”

Anders W Mårtensson, arkeolog och författare, träffade Per-Håkan Ohlsson första gången i början av 1960-talet. In i det sista höll de på med flera bokprojekt, bland annat om arkeologins historia i Lund.

"Han var en av de politiker som har betytt mest för Lund och med sitt stora intresse för historia och arkeologi värnade han alltid om staden och dess silhuett. Han har också bekostat fotografering av och bokutgivning om Lund.

Till naturen var han väldigt bestämd och ville att allt skulle gå så snabbt som möjligt.

Han hade en stor arbetskapacitet och förväntade sig detsamma av andra.”

Gå till toppen