Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare: S-politiker sprider antisemitisk konspirationsteori

Malmöpolitikern Adrian Kaba (S) hävdar i ett Facebookinlägg att terrorgruppen IS tränats av den Israeliska underrättelsetjänsten Mossad.
Han sprider därmed en antisemitisk konspirationsteori, enligt forskaren Henrik Bachner,
– Det är synnerligen allvarligt, säger han.

Adrian Kaba (S).Bild: Foto: Mårten Svemark
Det var i ett Facebookinlägg den 12 juli som Adrian Kaba, som bland annat sitter i fullmäktige och kommunstyrelsen, skrev att "Kurderna i Norr välkomnar Mossadtränade ISIS". Uppgifterna presenteras som fakta, nättidningen "Mellanösternbladet" som källa.
Henrik Bachner är forskare med inriktning på antisemitism och medlem i Svenska kommittén mot antisemitism:
– För det första är det inte sant. För det andra är det en del av en antisemitisk konspirationsteori.
– Att terrororganisationen Islamiska Staten skulle ha skapats av judar eller "sionister", eller på något sätt vara kopplat till Israel eller judar, är en mytbildning som funnits en tid i Mellanöstern och som även sprids av vissa högerextrema partier och antisemitiska opinioner i Europa, säger han.
– Det allvarliga är att påståendena underblåser hat mot judar. I den meningen är de farliga
Det är inte första gången Adrian Kaba kritiserats för att sprida konspirationsteorier. 2012 använde han begreppet "judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning" i en ledarartikel i den socialdemokratiska tidningen Tro & Politik.
Den gången backade han och sa att han fick ont i magen när han i efterhand läste texten. Det är djupt bekymmersamt, enligt Henrik Bachner, att Kaba nu gör om samma sak igen.
– Det visar att det är föreställningar och uppfattningar som finns hos honom. Det är oerhört viktigt att
Socialdemokraterna markerar tydligt mot Kabas antisemitism och tydliggör att det inte finns utrymme för den typen av uppfattningar i Socialdemokratiska partiet.
Adrian Kaba förnekar att han skulle ha påstått att Mossad tränat IS. Han säger att han bara lade ut en länk som han sedan kommenterade för att försöka lyfta in ett nytt perspektiv i en pågående debatt om situationen i Irak.
– Jag menar inte att jag tror på det, jag bara lyfte fram det perspektivet.
Varför sprider du då uppgiften?
– Om man håller sig till det media normalt rapporterar får man inte mer svar än att det (IS) handlar barbariska muslimer som startat ett Kalifat. Jag vill inte göra det så enkelt.
– Jag tror själv inte att man kan säga att Mossad till hundra procent är inblandad i IS. Men det förs en debatt som kan föras utan att man för den sakens skull är antiisrael.
– Självklart ska man vara försiktig med källor. Men det här problemet är så komplext att man inte bara kan förhålla sig till mainstreamrapportering som bara ser IS som muslimer som massakrerar oliktänkande. Där måste jag reagera. Där bör man ta en debatt.
Adrian Kaba kan inte förstå hur hans facebookinlägg kan beskrivas som en del av en antisemitisk konspirationsteori.
– Herregud, jag förstår inte hur man kan göra den kopplingen. Var har jag nämnt judar? Det handlar om en säkerhetsorganisation.
Joakim Sandell, ordförande socialdemokraterna i Malmö, vill inte säga om han har fortsatt förtroende för Kaba.
– Jag tycker att man ska undvika konspirationsteorier, som det inte finns belägg för. Och är det någonting man definitivt ska undvika så är det antisemitiska konspirationsteorier. Det är min grundinställning till detta.
Gå till toppen