Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Friluftsliv lika njutbart i stan

Friluftsliv – kan man uppleva det mitt i storstan? Ja, det tycker fler än hälften av de tillfrågade i en ny undersökning.

Friluftsliv i staden – en promenad längs stranden på Ribersborg.
Det är undersökningsföretaget OnePoll som frågat 1200 personer i Sverige, Norge och Danmark om deras tankar kring friluftsliv. Och för många människor är det viktigt för välmåendet att kunna komma ut i det fria. Bland svenskarna svarade åtta av tio att friluftslivet får dem att slappna av.
Den gängse bilden av friluftsliv är kopplad till naturupplevelser och frisk luft. Men i undersökningen kan man se att tankarna kring vad som är friluftsliv håller på att förändras. Över hälften av de tillfrågade svenskarna anser att friluftslivet kan upplevas lika bra i storstan som i naturen.
– Tidigare har friluftsliv handlat om att åka till fjällen, eller att ta en rask vandring med ryggsäck i skogen. Men den typen av folkhemsfriluftsliv tror jag håller på att bli mer ovanlig, säger universitetslektor Ebba Lisberg Jensen vid Malmö högskola, som forskar kring relationen människa-natur.
– I en studie som jag och min kollega Pernilla Ouis gjort har vi kunnat se att det pågår en allmän trend, som har med urbaniseringen att göra, där man rekreerar sig stadsnära – grillar i parken, badar på Ribban och sådant. Det har blivit mer accepterat att det är friluftsliv.
Men i kontrast till den här mer stadsnära och vardagliga friluftstrenden ser Ebba Lisberg Jensen också en annan mer strapatsrik och äventyrlig utveckling.
– Äventyrsfriluftslivet har ju blivit väldigt stort. Men det är väldigt smala grupper av befolkningen som gör sådant – typ yngre män med gott om pengar som paddlar kajak eller klättrar i berg.
Men vad är poängen med friluftsliv i storstan?
– Jag tycker att det är positivt att många kan uppleva naturvärden i parker och grönområden. Det blir ju inte det här elitistiska att man måste se en havsörn för att det ska räknas som friluftsliv.
Varför har det blivit så här?
– Allt fler människor bor i storstan, i hela världen är det så. Så det är den typen av naturkontakt som är tillgänglig för många.
Hur viktigt är friluftslivet för människors hälsa?
– Den allra vanligaste friluftsaktiviteten, statistiskt sett, är att promenera i skog och mark med eller utan hund. Och den typen av lågintensiv rekreation har jättestora hälsoeffekter. Däremot tror jag inte att det har några särskilda hälsoeffekter att åka till fjällen fjorton dagar på sommaren. Det är ju nyttigt just när man gör det, men för grundhälsan är det viktigare att gå ut och röra på sig eller cykla varje dag, säger Ebba Lisberg Jensen.

FAKTA/Ur undersökningen

• 78 procent av svenskarna tycker att det förbättrar deras liv att vistas utomhus. Mer än hälften uppfattar att friluftslivet är viktigt för att vara lycklig.
• Nära 50 procent känner att friluftslivet är integrerat i deras livsstil. 54 procent av de tillfrågade önskar att de hade mer tid att vara utomhus.
• Danskarna är det folk som lägger mest tid på friluftsliv – 4 timmar och 10 minuter i veckan. Norrmännen kommer tvåa med 3 timmar och 36 minuter. Svenskarna lever friluftsliv 3 timmar och 10 minuter.
Källa: OnePoll
Gå till toppen