Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundabolag vill växa men fortsätta som IT-ninjor

På lördag arrangerar Tretton 37 sin systemutvecklarkonferens för tredje gången. Bolaget har vuxit till nittio anställda sedan starten 2010. Inom tre år vill man vara 150 medarbetare och etablerade utomlands.

Deniz Yildirim och Martin Mazur vill göra Tretton 37 världsledande på sitt område. "Vi behöver kanske inte vara i Silicon Valley, men vi vill att vårt goda rykte ska vara där", säger Deniz Yildirim.Bild: Jenny Leyman
Kaststjärnor och samurajsvärd på väggarna. Fikarummet inrett som en dojo, ett traditionellt japanskt rum. Inredningen i de ljusa lokalerna på andra våningen på Klostergatan i Lund är inte helt typisk för ett IT-konsultbolag. Men på Tretton 37 kallar de sig hellre ninjas än konsulter.
Vd Deniz Yildirim talar med värme om de anställda på Tretton37 som nördar och ninja-begreppet som en del av en nördkultur.
– Det finns utrymme för någon som vågar vara lite lekfull och inte så "up-tight" hela tiden. Så länge man kan leverera den kvalitet som krävs så får man kalla sig vad man vill. Och en ninja är för övrigt ett vältränat proffs som gör jobbet.
Företagsnamnet är ett annat talande exempel på den något annorlunda företagskulturen. Uttrycket kommer från 1990-talets nätspelskretsar där spelare berömde bra prestationer med det engelska ordet "elite". Det förkortades med dåtidens chattspråk till "leet" vilket också kunde skrivas som "1337", alltså med de siffror som närmast liknar de fyra bokstäverna.
– De som fattar, de fattar, säger Martin Mazur, en av grundarna, och ler nöjt.
Konferensen är döpt till Leetspeak. Den här gången hålls den i Göteborg och samtliga 380 platser är fyllda.
– Nivån är hardcore mjukvaruutveckling, sådant som du inte kan tillägna dig på nätet.
Arrangemanget ligger på en lördag för att ingen intresserad ska behöva ta ledigt från jobbet. Anmälningsavgiften är symbolisk.
– Det är ett bra sätt att leva upp till vår mission om att dela kunskap, i det här fallet med vår community, säger Deniz Yildirim.
Tretton 37 grundades 2010 när utvecklarna Martin Mazur och Oskar Hülphers hoppade av från konsultbolaget Cybercom.
– Vi var trötta på att inte ha möjlighet att leverera så bra som vi visste att vi egentligen kunde, säger Martin Mazur.
Deniz Yildirim anslöt under på hösten samma år, och är sedan dess vd och huvudägare. Han flyttade till Lund från Turkiet 2001. Efter att ha studerat till systemvetare tog han som 28-åring över sin morbrors konsultbolag, ett bolag han sålde till Cybercom 2007.
– Visionen är att skapa marknadens mest beundrade bolag. Det betyder ett bolag där vi själva vill jobba, där rätt saker prioriteras: kvaliteten i leveranserna och kamratskapet, att ha kul på jobbet.
På våren 2011 tog Tretton 37 hem sina första stora avtal, med Alfa Laval och semesterföretaget Sembo. Mindre än fem år efter starten har bolaget två kontor och nästan nittio anställda. Verksamheten har gått med vinst varje år och omsatte förra året nästan 65 miljoner kronor.
Deniz Yildirim påpekar stolt att tillväxten skett utan externt kapital och bolagets treårsplan är att man 2017 ska vara fler än 150 anställda på fyra kontor, varav minst ett utomlands. Han framhåller den särpräglade företagskulturen som nyckeln till framgångarna.
– De som har valt att komma hit är nördar. De älskar ninjakulturen och kunskapsdelningsaktiviteterna, de är riktigt duktiga människor som ser sitt yrke som en slags livsstil.
Utmaningen framöver menar han är att bevara den.
– Många påstår att det inte går. Men vi kommer att visa för marknaden att man kan behålla sin kultur och sitt kvalitetsmedvetande i ett bolag med fler än 150 anställda.

Tretton 37

Miljoner kronor, 2013 (2012)
Omsättning: 64,6 (45,5)
Resultat före skatt: 1,7 (2,3)
Konsultbolag inom mjukvaruutveckling. Cirka 90 anställda. Huvudkontor i Lund och kontor i Stockholm.
Leetspeak
Arrangerades i Malmö 2012 och förra året i Stockholm. Riktar sig till alla som ägnar sig åt systemutveckling, till exempel spel- och apputvecklare.
Bland gästföreläsarna i år märks bland andra amerikanen Barry Dorrans från Microsoft, den engelske IT-entreprenören Greg Young och Niklas Gustavsson, utvecklare på Spotify.
Gå till toppen