Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S skärper tonen mot Kaba

Socialdemokraternas ordförande Joakim Sandell skärper tonen mot S-politiken Adrian Kaba som spritt och uttryckt en antisemitisk konspirationsteori.

– Det är inte politikers uppgift att sprida myter, säger Joakim Sandell.
Adrian Kaba är en tongivande socialdemokrat som sitter i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Han är även engagerad i partiets antirasistiska arbete.
På torsdagen avslöjade Sydsvenskan att Kaba i en het diskussion på Facebook under sommaren spred en antisemitisk konspirationsteori: Att terrorgruppen IS skulle ha tränats av den israeliska underrättelsetjänsten. Synnerligen allvarligt, konstaterade Henrik Bachner, forskare med inriktning på antisemitism och medlem i Svenska kommittén mot antisemitism.
Efter artikeln hade Socialdemokraternas ordförande Joakim Sandell ett allvarligt samtal med Adrian Kaba.
– Som förtroendevald ska man inte sprida vidare konspirationsteorier och inte länka till konspirationsteorier, säger Joakim Sandell.
Adrian Kaba har hävdat att han bara länkat till en artikel, att han inte visste om det var sant eller inte, och att det viktiga var att ta debatten. Men faktum är att Adrian Kaba vid minst ytterligare en Facebookdiskussion slagit fast:
"IS är tränad av asraeliska Mossad. Det är inte muslimer som krigar, det är andras krig som muslimer används som brickor i ett spel i".
S-ordföranden Joakim Sandell reagerar starkt på detta:
– Det är ett uttalande som jag tar kraftigt avstånd från, säger han.
Nu backar även Adrian Kaba från uttalandena om IS och Mossad.
– Jag inser nu att jag gjorde ett misstag. Om det finns bevis för att detta är en antisemitisk konspirationsteori tar jag avstånd från det utan att tveka, säger han.
Adrian Kaba har varit i blåsväder förr. 2012 använde han begreppet "judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning” i en ledarartikel i den socialdemokratiska tidningen Tro & Politik.
Nu kan avslöjandena få konsekvenser för Adrian Kabas framtid i partiet.
– Vi ämnar hantera detta internt, säger Joakim Sandell.
Han fortsätter:
– Partier lever på att folk har förtroende för oss. Det här är allvarligt.
Sydsvenskan förgäves sökt kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) för en kommentar. Vice ordförande, Andreas Schönström, "vill inte recensera en partikollega" men säger:
–  Jag tycker att man ska fundera mer än en gång innan man sprider den här typen av konspirationsteorier.
Gå till toppen