Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Femtiotal EU-migranter kan vräkas från ödetomt

Ett femtiotal personer har slagit upp tält på en privatägd ödetomt i Malmö. Det finns varken vatten eller toalett.
Nedskräpningen gör nu att de riskerar vräkning.

På en ödetomt i Sorgenfri har ett femtiotal EU-migranter bosatt sig i ett tältläger. Eftersom det varken finns toalett eller vatten anses det som en sanitär olägenhet. Nu kan de vräkas.Bild: Lars Brundin
På den kombinerade parkeringen och ödetomten står tält uppställda bland grästuvorna. På grusplanen står husbilar med gardiner i fönstren som antyder att det bor någon där. Intill en av husbilarna ligger en grill på marken.
Plastpåsar i olika färger blåser lätt längs marken.
Här lever ungefär femtio personer. EU-migranter som har kommit till Malmö för att tjäna pengar till sina familjer i hemländerna.
– En sak ska jag säga dig. Ingen bor här för att man har det bra i Rumänien, säger Remus och gör en gest ut mot tälten. Han vill inte uppge sitt efternamn.
Hemma i Rumänien har han både barn och barnbarn. Men dem har han inte träffat på ett år. Här i Malmö har han hittat tre övergivna katter.
– Jag ville ta hand om dem. Den ena kattungen brukar sova på min arm, som den lille.
På torsdagen är Miljöförvaltningens inspektör Jens Artin på plats för att göra en kontroll enligt avfallsförordningen. Detta efter att flera personer hört av sig till kommunen och klagat på nedskräpningen.
Andra har påpekat att det är ovärdigt att folk bor i tältläger.
Jens Artin ser sig omkring i området och kan konstatera att det är mycket skräp. Plastpåsar, kablar, matrester, avföring. Det måste han meddela till fastighetsägaren, Stockholmsföretaget Granen Fastighetsutveckling AB.
Därefter är det upp till företaget att åtgärda problemet.
– Fastigheten är inte lämplig för bostadsändamål. Vi har kontaktat Kronofogden och polisen för att få hjälp att avvisa de här personerna. Vi har själva ingen laglig rätt att göra det, säger Frej Adolph, fastighetschef på Granen.
Remus och de andra boende undrar varför kommunen har kommit dit. Jens Artin berättar att marken är privat ägd. Att det är nedskräpat.
– Men ta hit en container och toalett, då blir det inte såhär! Vi är inte här för att störa någon. Vi har ingen annanstans att ta vägen, säger Remus, upprörd över de nya uppgifterna.
– Vi kan inte göra något, det är inte kommunen som äger marken, säger Jens Artin. Jag är bara här för att kolla på miljöaspekter och hälsorisker.
Det är ett moment 22.
Miljöförvaltningen har sina lagar att följa, och ställer krav på fastighetsägarna. De i sin tur kan avhysa EU-migranterna - som snart bosätter sig någon annanstans.
– Då är vi tillbaka på ruta ett igen. Malmö stad måste ta beslut om man ska hjälpa de här människorna eller inte. Det här funkar inte, det måste upp på högre nivå, säger Johanna Jungevall, gruppchef för bostadstillsynen på miljöförvaltningen, som också var med på inspektionen.
Remus har förslag på hur kommunen kan hjälpa till.
– De kan ta hit en toalett och en container, det är väldigt viktigt. Och kanske en husbil, där kan åtminstone tre-fyra personer bo, säger han.
Vad ska ni göra om ni blir vräkta härifrån?
– Då flyttar vi dit, eller dit, svarar han och pekar på närliggande tomter. Var ska vi annars ta vägen?
Jens Artin har varit här förr, i våras. Då kontrollerade han tre tomter i området där EU-migranter bosatt sig.
– Men då var det betydligt färre som bodde här, säger han.
Två av tomterna är nu inhägnade med stängsel.
Läs också om den gamla industritomten i bloggen Försvunna Malmö.
Gå till toppen