Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Föräldrarna som använder vår läxhjälp behöver rutavdraget

Tvärtemot vad Skolverket hävdar kommer ett slopat rutavdrag för läxhjälp inte att minska utan att öka skillnaderna i studieresultat mellan elever från ekonomiskt starka respektive svaga familjer. Detta eftersom det alltid har funnits och alltid kommer att finnas personer som har råd att investera i sina barns framtid, oavsett priset för detta. Däremot är familjer som vill investera i sina barns framtid, men har begränsade ekonomiska resurser, beroende av subventionerad studiehjälp. Idag ger rutavdraget även dessa familjer möjlighet att hjälpa sina barn i de fall skolan inte kan eller vill sätta in extra stöd.
Självklart borde skolan ta hand om alla elever, men verkligheten är en annan. Och tills denna utopi bland utbildningsteoretiker och politiker inte är förverkligad, borde alla föräldrar som bryr sig om sina barns framtid få stöd för detta – oavsett ekonomisk situation. Det är ofta föräldrar som ser sina barn halka efter i skolan och som förtvivlat vädjar om extra stöd men förvägras det med motiveringen att skolans budget inte tillåter det.
En utbredd missuppfattning är att läxhjälp med rutavdrag är något för samhällets mest välbeställda, för dem på ”solsidan”. Men omtanken om barnen känner ingen skillnad på hög- och låginkomsttagare, på samhällsklass, bostadsort eller ursprung.
För majoriteten av de familjer som använder våra tjänster - föräldrar med medelinkomst som måste prioritera familjens utgifter varje månad - kan 380 kronor i stället för 190 per vecka vara en stor och betungande post. Det är familjer och ensamstående, inte minst, som bor i villor, radhus, bostadsrätter och hyreslägenheter. Många är de familjer med utländsk bakgrund som anlitar privat studiehjälp.
Dessa grupper prioriterar läx- och studiehjälp åt sina barn i stället för att själva köpa fönsterputsning och städning eller renovera badrum och kök – eftersom de ser barnen som det dyraste de har. De vill ge dem de bästa förutsättningarna inför vuxenlivet, förutsättningar de inte alltid själva fått.
Vi är ett litet, förvisso privat, läxhjälpsföretag. Men vi är inga riskkapitalister med höga vinstuttag och dolda konton på Kaimanöarna. Vi har en helt öppen redovisning som vem som vill kan ta del av. Vi kan hålla lågt pris och ge våra timanställda, som oftast läser på universitet, ett meningsfullt extraarbete med en lön som ligger i genomsnitt 40 procent högre än lönen från ett extraarbete i en snabbmatskedja.
Vi och våra engagerade lärare trivs med vår verksamhet och tänker fortsätta vår verksamhet, oavsett om rätten till rut för läx- och studiehjälp försvinner eller inte.
Vi hoppas bara att så många som möjligt, oavsett samhällsklass, bostadsort, ursprung och inkomstnivå även i framtiden ska ha råd att hjälpa sina barn på vägen mot vuxenlivet så länge inte skolan och samhället klarar av det.
Lennart Lindblad
Gå till toppen