Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Fria journalistiken under hot i Serbien

Eftersnacket efter den genomförda Prideparaden i Belgrad i söndags har handlat mycket om kontroll. Hur kan det komma sig att i princip inga motdemonstranter fanns ute på gatorna, jämfört med omkring 6 000 sist det paraderades, för fyra år sedan?
Är det så att någon kontrollerar dem, och kan beordra dem att stanna hemma (för att det är i ens intresse att visa EU att man är kapabel att säkerställa en parad)?
De flesta teorier leder i riktningen att den nuvarande högerledda regeringen, och i synnerhet premiärminister Aleksandar Vucic, faktiskt har den makten.
Men nu när paraden blivit gårdagens nyheter är det på ett annat område som premiärminister Vucic kontroll diskuteras. Det handlar om makten över media. I förra veckan konkurrerade debatten kring Pride-paraden med nyheten om att kultprogrammet Utisak nedelje, Veckans intryck, ett intervjuprogram där politiker ställs mot väggen av skjutjärnsjournalisten Olja Beckovic, plötsligt har tagits bort från kanalen B92:s tablå.
Programmet som funnits i 24 år är ett av få där politiker pressas bortom de vanliga flosklerna. Programmet är intimt sammankopplat med B92, som startade som oberoende, regimkritisk radiokanal 1989 under Milosevic-tiden och har en särskild plats i Serbiens motståndshistoria.
Med ny grekisk-svensk ägare har mediehusets Tv-kanal fått färre granskande program till förmån för olika underhållningsformat. Inte ens Utisak nedelje med sina höga tittarsiffror passar in längre.
Det är inte mycket bevänt med den kritiskt granskande journalistiken i Serbien. Det finns några få undantag, inklusive vass politisk satir på nätet, men kanalernas nyhetssändningar är i mångt och mycket en presentation av vad olika ministrar haft för sig under dagen.
Ett banalt exempel: i de lokala nyheterna berättas, nästan euforiskt, om att parkförvaltningen nu klippt de buskar vid en skola i Belgrad som skymde skylten som skulle visa bilister att här finns ett övergångsställe. Den kritiska vinkeln om det bristande underhåll som lett till de vildvuxna buskarna doldes också av lövverket.
Journalisten Olja Beckovic själv är övertygad om att orsakerna till att hennes program plockats bort är politiska och inte ekonomiska. Hon pekar ut premiärministern och menar att regeringens kontroll över medier aldrig varit större än nu, inte ens under Milosevic-tiden.
Det talas om att redaktionschefer måste rapportera vad som ska stå i morgondagens tidning till regeringskansliet, om en stor dos självcensur på redaktionerna och om plötsligt nedstängda webbsidor och bloggar.
Under översvämningarna i våras miste en chefredaktör jobbet, bloggposter raderades och flera personer aktiva på sociala medier togs in på förhör – den gemensamma nämnaren var att de alla kritiserat regeringens sätt att hantera, och informera allmänheten om, katastrofen.
En timme efter avslutad Pride-parad hade premiärministern kallat till extrainsatt presskonferens. Han hade inget särskilt att säga, ville mest tacka Belgradborna för förståelse och säga att han var stolt över de ungdomar som valt att inte ta till våld. Men utan Utisak nedelje vann nog the Aleksandar Vucic One Man Show slaget om tittarsiffrorna denna dag.
Gå till toppen