Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lika vacker som boken

Lika tankeväckande och vacker som barnboken – med sång av Nina Persson.

Tänk om ...

Regi: Linda Hambäck och Marika Heidebäck. Sång: Nina Persson. Barntillåten. Längd: 0.30.

Filmen bygger på Lena Sjöbergs bok.Bild: Folkets Bio
Lena Sjöbergs bok ”Tänk om...” från 2010 är gjord för barnen som vuxit ifrån pekböckernas spadar och bollar och så smått börjar nosa på existensens större frågor: hur skulle livet te sig om vi istället var getingar, taxar eller kanske dinosaurier? Om man var spindel och lekte i badrumsventilerna? Om man var geting och tvingades upptäcka att människor gallskriker när de ser en och att föräldern måste rädda en undan burken med giftspray?
Filmversionen av ”Tänk om …”, varsamt omarbetad av Linda Hambäck och Marika Heidebäck, är precis lika vacker och tankeväckande som läsupplevelsen, med ett innerligt, omhuldande vemod som sannolikt talar mer till föräldern än till barnet, men också med ett suggestivt allvar som verkar gå rakt in i barnpubliken under visningen sitter några förskolegrupper med i salongen och de är formligen insugna i berättelsen, tysta och med ögonen vidöppna.
Nina Persson sjunger berättelserna till mjuka, jazz­­anstrukna melodier av Martin Östergren och hon är ett perfekt val: hennes sakliga röst är som skapt för texten, och även om hon till vardags är en artist som lyckas förvalta sitt engelska andraspråk bättre än de flesta är det svårt att inte notera hur bra det låter när hon sjunger på svenska. Hoppas det inte är sista gången.
Gå till toppen