Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Livsöden vid vägrenen

Dokumentär om människor vid ringleden runt Rom. Vann Guldlejonet i Venedig 2013.

Sacro GRA

Italien, 2013. Regi: Gianfranco Rosi. Med: Roberto Giuliani, Francesco De Santis, Paolo Regis, Amelia Regis, Principe Filippo Pellegrini. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.33.

Den filosoferande mannen i fönstret. En av de färgstarka existenserna som bor vid GRA, ringleden runt Rom.Bild: Njutafilms
GRA är den sexfiliga motorväg som "omringar Rom likt Saturnus ringar", upplyser en textskylt i inledningen av Gianfranco Rosis dokumentär. Därefter kastas vi åskådare ut i detta universum av trafikbrus och sirener, denna kaotiska periferi med betande får, dystra höghus och sorgliga stripteasebarer – utan några stödhjul i form bakgrundsinformation, berättarröst, ledsagande filmmusik eller dramatisk kurva. Regissören växelklipper mellan en rad färgstarka existenser som bor eller arbetar längs GRA: en ambulansförare, två prostituerade kvinnor i en husbil, en ålfiskare, en frimurare i en kitschig villa, en biolog som för krig mot skadeinsekter, en filosoferande gubbe i ett hyreshus. Vare sig de vill det eller inte är ringleden deras livsnerv; "Sacro GRA" är italienska för "Heliga GRA".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen