Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Livsöden vid vägrenen

Dokumentär om människor vid ringleden runt Rom. Vann Guldlejonet i Venedig 2013.

Sacro GRA

Italien, 2013. Regi: Gianfranco Rosi. Med: Roberto Giuliani, Francesco De Santis, Paolo Regis, Amelia Regis, Principe Filippo Pellegrini. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.33.

Den filosoferande mannen i fönstret. En av de färgstarka existenserna som bor vid GRA, ringleden runt Rom.Bild: Njutafilms
GRA är den sexfiliga motorväg som "omringar Rom likt Saturnus ringar", upplyser en textskylt i inledningen av Gianfranco Rosis dokumentär. Därefter kastas vi åskådare ut i detta universum av trafikbrus och sirener, denna kaotiska periferi med betande får, dystra höghus och sorgliga stripteasebarer – utan några stödhjul i form bakgrundsinformation, berättarröst, ledsagande filmmusik eller dramatisk kurva. Regissören växelklipper mellan en rad färgstarka existenser som bor eller arbetar längs GRA: en ambulansförare, två prostituerade kvinnor i en husbil, en ålfiskare, en frimurare i en kitschig villa, en biolog som för krig mot skadeinsekter, en filosoferande gubbe i ett hyreshus. Vare sig de vill det eller inte är ringleden deras livsnerv; "Sacro GRA" är italienska för "Heliga GRA".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen