Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven ger spårvägshopp

Almgren (S) och Berginger (MP) tror på statliga pengar.

Emma Berginger (MP) och Anders Almgren (S) glädjer sig åt att statsminister Stefan Löfven nämnde spårväg i sin regeringsförklaring.Bild: Anna Bank
"Ett konkurrenskraftigt Sverige kräver nya höghastighetsbanor, utbyggd tunnelbana och spårväg, bättre kollektivtrafik och vägar". Så sa statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring på fredagen.
Orden glädjer de ledande lokala politikerna i regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
– Vi ser väldigt positivt på det här. Att Stefan Löfven nämner spårväg i sin regeringsförklaring är en tydlig signal från regeringen om att man tar infrastruktur- och kollektivtrafikfrågorna på allvar och vill arbeta med dem, säger Emma Berginger (MP).
– När regeringen så tydligt signalerar att man ska satsa på spårväg – och det rimligtvis då också kommer att komma resurser till detta – så sitter vi i Lund med det mest angelägna projektet ur ett nationellt perspektiv. Därför har vi gemensamt stora förhoppningar på att det här beskedet betyder väldigt mycket för Lund, fyller Anders Almgren (S) i.
Kommunens planer har hela tiden varit att bygget av spårvägen mellan Lund C och ESS till hälften ska bekostas av staten. Men i våras plockade den borgerliga regeringen bort projektet ur den nationella transportplanen. Därmed såg det mörkt ut för statliga pengar till spårvägen. Men nu är dörren öppen igen.
Konkreta pengar till spårvägen i Lund skulle kunna komma redan i nästa statliga budget.
– Det är väl en förhoppning vi har, säger Emma Berginger.
– Både jag och Anders kommer att fortsätta att ligga på våra representanter på regeringsnivå för att vi ska få till stånd det här så snart som möjligt.
Kommunen har avsatt investeringspengar till spårvägen redan nästa år och därmed skulle bygget kunna starta 2015.
– I så fall skulle de första spårvagnarna rulla 2018, säger Anders Almgren.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid (M) är också en spårvägsförespråkare, men är försiktigare med att uttala sig om vad statsministerns ord kan betyda för Lunds spårvägsplaner.
– Det är för löst fortfarande, säger han.
Gå till toppen