Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö stad hjälper inte EU-migranter med vatten

Malmö stad kommer varken hjälpa till med vatten eller toalett till EU-migranter i staden.
Det beskedet ger Carina Nilsson (S), ansvarig politiker.

Carina Nilsson (S).
Igår kunde Sydsvenskan berätta om ett tältläger på Sorgenfri där ett 50-tal EU-migranter bor, utan vatten eller toalett. Nu riskerar de att avhysas på grund av nedskräpningen.
– Om vi sätter upp toaletter och ger tillgång till vatten i närheten av dessa boplatser så accepterar vi att det är ett drägligt sätt leva. Det blir ett feltänk från vår sida, säger Carina Nilsson (S), sociala resursnämndens ordförande.
I somras kartlade sociala resursförvaltningens uppsökarverksamhet EU-migranters situation i Malmö.
Ungefär 50 personer som har kommit från ett EU-land för att tigga, panta burkar eller sälja Faktum har intervjuats.
Och deras sociala utsatthet är stor, skriver man i rapporten.
En 60-årig kvinna berättar att hon vände sig till kommunen i Rumänien för att söka hjälp. ”De sa åk till västländerna och tigg och få pengar”, säger hon. EU-migranterna sover oftast i tält eller i husbilar på ödetomer och parker. Några sover i sovsäckar på marken.
Tillgången till vatten och toalett är starkt begränsad.
Det är inte ovanligt att de blir avhysta från sina sovplatser. I Malmö har hittills 145 boplatser identifierats.
Samtidigt blir de allt fler. Såhär ser besöksstatistiken ut för Stadsmissionens mötesplats Café David:
Rapporten presenterades i ett nämndmöte i augusti. Då kom man fram till att förvaltningen ska föra en dialog med Stadsmissionen.
Det är frivilligorganisationer och kyrkan som står för hjälpen till tiggarna. Få söker sig till individ- och familjeomsorgen. I de fall EU-migranter har fått något beviljat handlar det om en biljett till hemlandet.
”Vi vet att vi inte kommer få någon socialhjälp eftersom vi är EU-medborgare”, säger en 55-årig man i rapporten.
– Enligt lagstiftning kan kommunen inte bevilja insatser för den här gruppen. Det är frivilligorganisationer som tar ett stort ansvar, men de spränger sina lokaler, säger Ann Söllgård, avdelningschef för uppsökarverksamheten vid sociala resursförvaltningen.
Kommunen har ingen hjälp att erbjuda. Istället hänvisar man till ideella organisationer.
– Våra kommunjurister har gått till botten med den här frågan, och det är inte självklart att vi kan tillgodose deras behov. Vi ger en halv miljon kronor till Stadsmissionen, det är den indirekta hjälp vi kan ge, säger Carina Nilsson.
Det här är något som inte ser ut att mattas av. Hur ställer sig kommunen till det i längre perspektiv?
– Det här är en av de svåraste frågorna jag har på mitt bord. Frågan måste tillbaka till orsaken, och det är hur Rumänien diskriminerar romer, säger Carina Nilsson.
Läs också om den gamla industritomten i bloggen Försvunna Malmö

Socialtjänstlagen täcker inte EU-migranter

EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader, såvida de inte utgör en ”orimlig belastning för biståndssystemet enligt socialtjänstlagen”. (Utlänningslagen)
Socialtjänsten kan ge akut hjälp, oftast i form av en hembiljett.
För att få hjälp av socialtjänsten krävs uppehållsrätt. Då måste man kunna försörja sig själv och ha heltäckande sjukförsäkring.
Källa: Sociala resursförvaltningen
Gå till toppen