Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cyklister trampade för att öka trycket i klimatfrågan

I Malmö – och runt om i världen – samlades Greenpeaceaktivister som vill uppmärksamma klimatkrisen.

Vid 14-tiden mötte ett hundratal personer upp på Stortorget. Några hade uppmärksammat uppmaningen att klä sig så vitt som möjligt, men långt ifrån alla.
Bakom manifestationen stod Greenpeace i Malmö.
– Vi vill föra fram kravet på en Arktisdeklaration, som ska göra stora delar av Arktis till ett naturskyddsområde, berättade en av aktivisterna, Kristoffer Nilsson.
Greenpeace i Malmö har ett tjugotal aktiva medlemmar.
– Det stora hotet är olje- och gasbolag som just nu exploaterar Arktis. BP, Shell, ryska Gazprom. Det är en utveckling som måste hejdas och det är bråttom, menade Kristoffer Nilsson.
Aktionen Ice Ride hölls på lördagen på hundratals platser runt om i världen.
– Vi har valt den här tidpunkten eftersom den sammanfaller med den tidpunkt på året då havsisens utbredning är som allra minst. Dessutom har nyligen det stora klimatmötet i New York i FN:s regi arrangerats.
De senaste veckorna har också nya mätdata publicerats av amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), som visar att juni, juli och augusti i år tycks vara de varmaste månaderna som uppmätts – och att 2014 kan gå till historien som det varmaste året i modern tid.
Karin Oscarsson var på plats på Stortorget med man och barn och ansiktsmålningsutrustning.
– För mig kändes det som det var dags att engagera sig nu efter valet. Vi har en ny regering och nu måste vi ta nya tag i klimatfrågan, berättade hon.
– Vi når framgångar i klimatkampen hela tiden, men det går för långsamt. I bästa fall kan en sådant här arrangemang göra att fler får upp ögonen för frågan, sade Karin Oscarsson.
Från Trelleborg hade Julius Andersson kommit. Han fick omgående manifestationens hedersuppgift: att bära den hyfsat kritvita isbjörnsdräkten.
– Men jag visste inte att det skulle bli jag. Jag bara kom hit och så frågade de om jag kunde ha dräkten och här är jag. Men det är en bra grej klimatet och Arktis. Vi måste visa att det här är viktigt.
Gå till toppen