Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Hälsa & Motion

Det händer i kroppen när du slutar röka

8 timmar: Nikotinet i ditt blodomlopp har reducerats med över 90 procent.
12 timmar: Syrehalten i blodet har normaliserats.
24 timmar: Ångestkänslorna som uppstår när man slutar röka når sin topp. I de flesta fall är de så gott som borta inom två veckor.
48 timmar: Irritationskänslorna som uppstår i samband med rökstoppet når sin absoluta topp. Skadade nervtrådar börjar läka. Lukt- och smakförmåga börjar återvända till det normala.
72 timmar: Episoderna av kraftigt röksug och rastlöshet är som mest frekventa. Ett blodtest visar inga spår av nikotin. Lungfunktionens reparationsprocess påbörjas.
5-8 dagar: Cirka tre episoder av kraftigt röksug per dag. I genomsnitt varar de i tre minuter - som känns som timmar för den som lider av abstinens.
10 dagar: Mindre än två röksugsattacker per dag.
10 dagar-2 veckor: Beroendet har inte längre någon nämnvärd kraft. Mycket är dock psykiskt och sitter i inlärda beteenden. Blodcirkulationen i tandkött och tänder är på samma nivåer som hos en icke-rökare.
2-4 veckor: Abstinensbesvär som ilska, frustration, ångest, koncentrationsproblem, dåligt tålamod, rastlöshet, depression och sömnbesvär ska ha upphört.
2 veckor-3 månader: Risken för att drabbas av rökningsutlöst hjärtattack på grund av rökandet har börjat minska. Lungfunktionen har börjat förbättras.
3 veckor-3 månader: Minskad risk för hjärtinfarkt. Markant förbättrad blodcirkulationen. Kronisk hosta har försvunnit.
1-9 månader: Energinivåerna i kroppen har börjat öka. Rökrelaterade problem med täppta bihålor, andfåddhet och allmän matthet har förbättrats.
1 år: Risken för att drabbas av stroke eller hjärtattack är nu 50 procent mindre jämfört med en rökare.

3 gratis sluta röka-appar

1. Rökfri. 1177 Vårdguidens app erbjuder en virtuell coach som kan ge konkreta tips och motivera dig.
2. Kwit. Använder spelteknik och personlig statistik för att få dig att sluta röka.
3. Nicorette Sluta röka. Nikotinersättningsföretaget har en egen app med verktyg och tips för den som vill sluta.
Gå till toppen