Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fantastiska mätdata - tack vare rekordlitet istäcke

Efter 100 dagar till havs har den stora svensk-ryska polarforskningsexpeditionen Swerus-C3 nu angjort Tromsö i Nordnorge.
Gynnsamma förhållanden har underlättat datainsamlandet.
– Samtidigt är det förstås oroande att istäcket är så extremt litet, säger forskningsledaren Martin Jakobsson.

Martin Jakobsson.Bild: Eskil Fagerström
Den svenska isbrytaren Oden lämnade Tromsö den 5 juli. Färden har därefter gått över stora delar av arktiska oceanen. Den 20 augusti nådde man Barrow i Alaska, där forskare och besättning skiftades.
– Just nu ligger vi i hamn i Tromsö. Vi har dykare nere som inspekterar mätinstrumenten på skrovet, berättar Martin Jakobsson, som är professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet.
Swerus-C3 är den första större svenska expeditionen på flera år. Just därför är professor Martin Jakobsson nöjd över att så förstklassiga mätdata kunnat samlas in.
– Det har gjorts en enorm massa mätningar. Vi tar bottensediment, vi undersöker strömmar, vi undersöker isen. Och genom att det varit så pass öppet vatten har vi kunnat få fantastiska resultat, säger Martin Jakobsson.
För polarforskarna finns alltid klimatförändringarna med som en fond för allt som undersöks. Men sambanden är ytterst komplexa.
– Ja, isen minskar. Men exakt vad det beror på är inte så enkelt att förklara, det är så många faktorer inblandade. Och vi har en skyldighet att försöka förstå det som händer.
–  Det vi kan säga är att om den här trenden fortsätter, om vi kommer att få så stora ytor öppet vatten i Arktis, så kommer det att leda till väldiga skillnader i ekosystemen.
Den period som isbrytaren Oden varit ute utgör den arktiska sommaren. Nu i början av oktober lägger sig åter isen och ytterst få människor blir kvar i området.
– Faktum är att vintersäsongen är otroligt dåligt undersökt. Det är helt enkelt för svårt. Men ska vi förstå vad som händer under sommaren, finns naturligtvis många av nycklarna i det som händer på vintern, säger Martin Jakobsson.
Han gjorde sina första resor i Arktis för snart tjugo år sedan.
– Jag har ju fått en viss vana, men det är klart att det är helt fantastiskt. Det är som att gå in i en annan värld, med is och vatten och emellanåt isbjörnar som vandrar förbi.
– Just i år fick vi se själva isläggningen på ett sätt jag aldrig varit med om tidigare, vilket förstås hade att göra med att det varit så mycket öppet vatten. Det var helt fantastiskt att få uppleva.
Blir det fler expeditioner?
– Ja, men finansieringen är och förblir svår för oss. I år fick vi ett bidrag från Knut och Alice Wallenbergs fond, men annars är det ett pussel att få ihop pengar. Alla vill veta hur jorden mår, men att betala för forskningen tycks sitta långt inne, säger Martin Jakobsson.

100 dagar i Arktis

Swerus-C3 är den största svenska forskningsexpeditionen i Arktis på många år. Isbrytaren Oden har kryssat i vattnen i över tre månader.
Fokus ligger på att studera den arktiska havsisens utvecklingshistoria och sambanden mellan klimat, kryosfär (fruset vatten till havs, på land och i atmosfären) och kol.
Data har samlats in rörande inflödet av varmt Atlantvatten i Arktis, liksom tillflödet av närings- och koldioxidrikt vatten från de riska floderna.
Forskarna har också undersökt spår på havsbotten efter tidigare inlandsisar.
Gå till toppen