Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Filosof om tiggeri: ”Det utmanar vår sinnesro”

Skänka pengar eller låta bli? Dan Egonsson är professor i praktisk filosofi.

Dan Egonsson, professor i praktisk filosofi.Bild: Privat bild
Är det hjälp till hjälplöshet att lägga en peng i tiggarens mugg? Eller är det vägen till ett bättre liv för en fattig?
– Det går inte att ge till alla och man kan ha alla möjliga skäl till att inte ge, men jag kan inte annat än se att det är väldigt väl använda pengar. Inte ett öre går till administration, utan hundra procent når den hjälpbehövande. Och om man räknar på vad pengarna ger i termer av lycka och möjligheter åt de här människorna, så är det mer än vad en hundralapp kan ge mig själv.
Om jag ger pengar till tiggare, upprätthåller jag inte bara en ohållbar situation?
– Jag kan inte tänka mig att man hjälper mer genom att låta bli. Det är omänskligt att stå och kalkylera så inför människor som man har i sin närhet. Men man bör nog också höja blicken och samtidigt stötta organisationer som jobbar till exempel i Rumänien, och göra sin politiska röst hörd. Detta är något som EU måste ta tag i.
Varför provocerar fattigdom?
– Jag tror inte den provocerar moraliskt, men tiggeriet utmanar vår sinnesro. Man kommer inte ifrån den här obehagskänslan, speciellt inte om tiggarna är lite påstridiga. Det blir inte längre samma bekymmerslösa flanerande i staden.
Hur ska jag förhålla mig till att jag inte kan hjälpa alla?
– Man får vänja sig vid att man inte är en så god människa som man skulle vilja vara. Och skillnaden mellan att ge ibland och inte ge alls är ganska stor.
Vad gör det med mig som människa att bara gå förbi?
– Vi blir förlamade för att situationen är genant, det känns fel att gå förbi och det känns fel att ställa sig och gräva i sin börs. Men visst har det ett känslomässigt pris, vi kan inte längre på samma sätt bara gå förbi och njuta av livet. Men det är också bra att vi inte är bekväma med situationen - den dagen det blir så har vi förlorat något.
Blir man lyckligare av att ge än att inte ge?
– Jag skulle inte säga att man blir lycklig av att ge, men jag tror att det finns bättre förutsättningar att bli lite mer nöjd med sig själv.
Om jag ger och det sen kommer dubbelt så många tiggare?
– I så fall kommer de för att de behöver det. På ett mänskligt plan kan vi inte kalkylera så.
Gå till toppen