Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patricia Berghult har siktet inställt på OS i Rio

Höllvikenboxaren Patricia Berghult har siktet inställt på OS i Rio om två år.
Men först väntar en spännande höst med match mot världens bästa boxare.

Vi träffas på Höllvikens boxningsklubb vid lunchtid och Patricia Berghult har ilat ner under sin lunchrast från Ängdala skolor där hon praktiserar som extraresurs i årskurs fyra och på fritids.
Trots att hon satsar helhjärtat på boxningen sedan hon slutade gymnasiet förra året så gäller det att få ihop pusslet med ekonomi och träning.
Hur fungerar det att jobba med barn hela dagarna och samtidigt hårdsatsa på boxningen?
– Vissa dagar som igår somnade jag på soffan före träningen. Det beror på vilken fas jag är inne i, nu är det hårdträning så då är det tufft, andra dagar går det lättare, säger Patricia Berghult som trivs med sitt jobb och funderar på att läsa vidare till fritidspedagog eller personlig tränare.
Det har gått några veckor sedan hon blev kontaktad av OS-, VM- och EM-guldmedaljören Katie Taylors team för att gå en match i Dublin den 11 oktober.
En förfrågan som så klart är smickrande och extra häftig eftersom Patricia Berghult boxades i 64-kilosklassen så sent som i EM i slutet av maj och efter det bestämde sig för att gå ner till 60 kilo eftersom det är en av tre OS-klasser.
– De kunde ha valt vem som helst, men de kontaktade mig så det är kul. Det ska bli spännande att möta henne. Hon är grymt explosiv och väldigt bra – en komplett boxare.
Har det varit tungt att gå ner de där fyra kilona?
– Jag låg på 62–63 kilo så det handlar om två kilo, men för att inte ta det i vätska så får jag hjälp av min dietist Stefan Pettersson. Han lägger schema till mig och så har vi gjort mätningar, säger hon och fortsätter:
– Jag gjorde min första turnering i 60-kilosklassen nyligen i Turkiet och där blev det brons. Jag förlorade mot tjejen som tog EM-silver i 60 kilo. Matchen var jämn så jag är nöjd med min prestation.
Patricia Berghult har varit en av svensk boxnings mest lysande stjärnor under många år med fina EM och VM-meriter som junior.
Var det stort steg att gå över till senior?
– Ja, det är mycket hårdare att tävla mot seniorer. Dels är de äldre och har mycket mer rutin, dels är de stabilare och hårdare i kroppen. Man har känt att det är stor skillnad. Det gäller att ligga i och veta att det blir lättare med tiden, för ju fler matcher man får desto mer rutin får man – även om man kanske inte vinner hela tiden.
Vad har du utvecklat i din boxning det senaste året?
– Jag känner mig mer stabil och starkare i ringen, mer säker. Min stora styrka är mina fötter, men samtidigt måste man vara mer explosiv när man går ner en viktklass. Det är mycket jag behöver utveckla, men om jag skulle gå in på detaljer så skulle du få ett A4-papper med dig hem…
Patricia Berghult är uttagen i Riksidrottsförbundets och boxningsförbundets satsning Team Rio där nio av Sveriges mest lovande unga boxare och potentiella medaljkandidater har handplockats för att få hjälp att nå hela vägen.
– I Team Rio stöttar de boxningen som grupp, vi har bland annat varit på läger på Kanarieöarna och i Brasilien. Något enskilt SOK-stöd har jag inte, däremot är jag med i Malmös idrottsakademi där man får tillgång till resurspersoner, försäkring och pengar till tävlingar. De har hjälpt mig jättemycket.
Trots att OS är det stora målet är det många häftiga delmål på vägen.
Redan i november är det klart att hon ska åka till VM i Sydkorea och före det väntar en högklassig turnering i Tyskland, men först väntar den stora matchen i Dublin mot Katie Tyler.
Patricia Berghult kommer ha med sig båda sina tränare, Ken Kvist och pappa Joakim Berghult, över till Dublin.
Ken Kvist har varit med som tränare ända sedan hon som tioåring valde att testa boxning istället för att dansa.
Det tog inte många pass innan Patricia Berghult undrade när man fick börja boxas på riktigt. Redan som tioåring gick hon diplommatch, och på den vägen är det.
Pappa Joakim Berghult, som själv boxats för Enighet, kom in i rollen som tränare för två tre år sedan.
Är det lättare med rollerna pappa/tränare nu när du är äldre?
–  Ja, med tiden har det blivit mycket bättre, tidigare kunde det vara så att man blev frustrerad när han gick in i ledarrollen fast jag såg honom som pappa. Nu är det inte så. Det funkar jättebra.
Till sist, vad har du för tankar inför VM?
–  Jag tar en match i taget och nu är det först Katie Taylor, säger Patricia Berghult innan hon slår ihop matlådan för att återvända till jobbet.

Patricia Berghult

Ålder: 20 år.
Familj: Pappa Joakim, Mamma Jenny och lillebror Hampus.
Bor: I Malmö.
Yrke: Boxare och praktiserar som resurs och fritidsledare på Ängdala skolor i Höllviken.
Klubb: Höllvikens boxningsklubb.
Främsta meriter som boxare: SM guld 2012, 2014, 2015. NM guld 2014, EM i Rumänien 2014. JVM-silver, JEM-gud, JEM-silver. UEM-guld.
Aktuell: Möter världens bästa boxare i 60-kilosklassen, Katie Taylor, i Dublin den 11 oktober.

Snabba frågor

Läser just nu...

... Femtio nyanser av honom, men jag läser allt möjligt.

Ser på tv ...

... nu blir det mycket Paradise Hotel, men annars Vänner, Big Bang Theory och Sex and the City.

Lyssnar på...

... allt möjligt, men mycket Hip Hop och R&B.

Gör helst på fritiden...

... fikar, jag är ett riktigt fikamonster och älskar kaffe.

Gå till toppen